Мартин Скорсезе популяризира „киното“, но сега се занимава със стрийминг

Фото кредит: Courtesy Apple Original Films

Мартин Скорсезе популяризира „киното“, но сега се занимава със стрийминг

Фото кредит: Courtesy Apple Original Films
Сподели

Мартин Скорсезе се нарежда сред най-великите режисьори на последния половин век, без да има какво да изкачва. И все пак той сякаш продължава да отрича промените в обичания от него филмов бизнес. Както и факта, че с последните си два филма – „Ирландецът“ и „Убийци на цветна луна“ – се е насочил към режисурата на нещо, което във всички случаи е ограничен сериал за стрийминг.

Скорсезе влезе в заглавията на вестниците през 2019 г. Тогава той заяви в интервю, че филмите на Marvel „не са кино“ по отношение на предоставянето на

„естетическо, емоционално и духовно откровение“,

както по-късно обясни идеята в статия за New York Times.

Режисьорът също така признава в тази статия, че разбира настъпилата промяна. Той не пропуска да се оплаче от това, че мултиплексите са претъпкани с франчайз филми“. Макар да изразява благодарност, че Netflix му е позволил да направи „Ирландецът“ по начина, по който е искал, той добавя: „Не познавам нито един режисьор, който да не иска да създава филми за големия екран, които да се прожектират пред публиката в кината.“

Все пак Скорсезе действа по стари правила, които управляват Холивуд, пише CNN. Включително и по едно от тях, което гласи: „Когато вземаш парите на краля, му даваш дължимото“.

В този случай Скорсезе е взел пари от стрийминг услуга – първо Netflix, сега Apple TV+ – която му е позволила да направи три и половина часови исторически драми. Нека си признаем, че тя трудно биха

намерили достатъчно покровители в кината,

за да оправдаят инвестицията в днешно време, независимо от отклонението на „Опенхаймер“. Като начало, всяко студио, загрижено за боксофиса. За разлика от стрийминга, то би поискало, ако не и настояло, 207-минутното времетраене да бъде значително съкратено.

На практика това означава, че след по-широко и по-дълго от обичайното прожектиране в киносалоните, за да бъде разгледан за награди – престижът от това е основният фактор, поради който Netflix, а сега и Apple, са написали тези чекове – „Убийци на цветната луна“ ще бъде достъпен в платформата (с потенциално увеличение след обявяването на номинациите), за да се консумира у дома.

„Ирландецът“ / Фото кредит: Netflix

Приблизително с продължителността на ограничен сериал от четири части, повечето ще гледат историческата драма по този начин с прекъсвания и почивки за тоалетна, само че не тези, измислени от режисьора.

Дали това по някакъв начин унижава или омаловажава тези филми? Със сигурност не и като забавление, а и вероятно

лимитираният сериал се е превърнал в убежище

за някои от най-креативните разкази, които се появяват на екраните, независимо от размера им, през последното десетилетие.

Това, което отразява, е, че възгледът на Скорсезе за това какво представлява „кино“ е остарял. Тъй като много различия между телевизията и филмите се развиха и наистина изчезнаха – динамика, ускорена от двойния феномен на стрийминга и глобалната пандемия.

Други режисьори, по-специално, прегърнаха неограниченото време, което предлага стриймингът. Като започнем от 4-часовата визия на „Лигата на справедливостта“ на Зак Снайдър и стигнем до предстоящия „Далечни дауни“ на Баз Лурман, който разширява и преосмисля филма му от 2008 г. „Австралия“ с Никол Кидман и Хю Джакман в сериал от шест епизода с различен край. Премиерата на последния е през ноември в Hulu.

Още през 2018 г. съвременникът и приятел на Скорсезе, Стивън Спилбърг, изрази

опасения дали стрийминг филмите заслужават

пълноценно разглеждане за Оскарите. Той заяви пред ITV News: „Щом се ангажираш с телевизионен формат, ти си телевизионен филм. Не вярвам, че филми, на които се дава символична квалификация, в няколко кина за по-малко от седмица, трябва да се класират за номинация за Оскар.“

Времената са се променили драстично през този петгодишен период. Множество стрийминг филми получиха номинации за най-добър филм. Два от тях – „Номадланд“ (Hulu) и „CODA“ (Apple), спечелиха съответно през 2021 и 2022 г. Имаше смекчаващи вината обстоятелства, но тези филми преодоляха опасенията за това къде и как ще бъдат гледани.

Първоначалната точка на Скорсезе не беше просто случай на „Старецът крещи на облака“, както го характеризираха някои фенове на Марвел, и той не трябва да се извинява за това, че е намерил начин да продължи да прави филми при своите условия.

И все пак последните му филми допринесоха още повече за заличаването на ярките линии, които той се опитваше да очертае около „киното“ и които само станаха по-трудни за разграничаване, тъй като видът филми, които Скорсезе защитава, претърпяват преход в светлината на намаляваща луна.

Фото кредит откриваща снимка: Courtesy Apple Original Films

Актуално

Избрано за вас