Поети от шест държави ще участват в международния фестивал „Софийските метафори“

Поети от шест държави ще участват в международния фестивал „Софийските метафори“

Сподели

Поети от шест държави ще участват в тазгодишното издание на международния фестивал „Софийските метафори“. Събитието ще се състои на 23 и 24 септември, съобщават организаторите.

Сред авторите, които ще се включат в пленера, за да напишат и представят пред публика стихотворения, посветени на София, са Моника Мещерхази (Унгария), Кристина Кочан (Словения), Флорина Захария (Румъния), Чаала Мекнуз (Турция), Фахредин Шеху (Косово), както и Петър Чухов, Иваша Христова, Александър Арнаудов, Анастасия Стоева, Стефан Иванов, Калоян Христов, Лидия Гълъбова, Борислав Стоянов, Людмила Миндова и Иван Христов от България. Освен тях във форума ще участват  ученици от частната немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“ в столицата.

Официалното откриване на „Софийските метафори“ ще е на 23 септември на площад „Св. Неделя“, след което поетите ще посетят три локации в града. В рамките на 30 минути те ще имат задачата да напишат стихотворение, посветено на съответното място. Поетичните точки са църквата „Св. Неделя“, паметникът на Алеко Константинов и Националният дворец на културата (НДК). По-късно същия ден ще се състои международно поетично четене в Чешкия културен институт, съобщава БТА.

Заключителната фестивална вечер е на 24 септември на площад „Славеков“, където авторите ще представят пред широката софийска публика творбите, създадени по време на пленера „Софийските метафори”, както на родния си език, така и в превод на български.

Фестивалът „Софийските метафори“ се организира от екипа на фондация „Софийските метафори“ с подкрепата на програма „Култура” към Столичната община, Чешкия център в София, унгарския културен институт „Лист“ в София, Столичната библиотека и частната немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“ в града.

Фото кредит откриваща снимка: Sofia Metaphors / FB

Актуално

Избрано за вас