Филмът „Старецът на телефона“ е в официалната селекция на фестивал в САЩ

Филмът „Старецът на телефона“ е в официалната селекция на фестивал в САЩ

Сподели

„Старецът на телефона“ е в официалната селекция за късометражни филми в 11-то издание на Chelsea Film Festival (фестивал, който е под номер 5 в престижната класация на ТОП 10 кинофестивали в Северна Америка), съобщават от екипа на продукцията. Форумът ще се проведе традиционно в Ню Йорк, в периода 12-15 октомври 2023 г. По регламент там ще се състои и световната премиера на филма, който ще се състезава с избрани от цял свят ленти, пише БТА.

„Старецът на телефона“ е с участието на актьорите Стефан Мавродиев и Жорета Николова. Режисьор е Орлин Менкаджиев, сценарист – Виктор Пасков, оператор братът близнак на Орлин –  Веселин Менкаджиев, монтажист – Миглена Маринова, звук на терен и композитор – Цветослав Тошев, художник – Теодора Стоилова.

Филмът „Старецът на телефона“ е

отличен и с големия приз

на Фондация „Стоян Камбарев“ – Награда за кино 355 през миналата година. Петминутната лента донесе на режисьора на филма Орлин Менкаджиев статуетка и парична награда от 10 000 лв., след като спечели вота на публиката на предпремиерната прожекция по време на Наградите за полет в изкуството „Стоян Камбарев“. Престижната статуетка му бе връчена от холивудската звезда и продуцент Гари Стреч. Церемонията беше и първият повод за идването на Стреч в България, където пристигна по покана на Деси Тенекеджиева – продуцент на този и на всички останали филми от конкурса Награда за кино 355.

„Не съм сигурен как започна всичко. Помня само колко много исках да напиша нещо ново, след което и да направя филм. Тогава попаднах на конкурса за кино на Фондация “Стоян Камбарев”. Условие беше филмът да е с неочакван край и реших, че по-добра възможност няма да получа в реализирането на свой проект“, разказва Орлин Менкаджиев. И допълва: „След пет различни истории, накрая със сценариста Виктор Пасков се спряхме на нашия „старец“. Това е разказ за

един самотен човек, който е останал да живее

в спомените за жена си. История за едно цвете, което любимата му е оставила, за да се грижи за него. Това не е филм за лудостта, а по-точно за щастието, което той продължава да съхранява във въображаемите разговори по телефона. Беше огромно удоволствие да работя със Стефан Мавродиев и не мисля, че мога да опиша колко вдъхновяващо беше за мен като режисьор да споделя този творчески процес с такъв изключителен артист като него. Прекрасна е и Жорета Николова, която пресъздаде и вдъхна живот само чрез гласа си на персонажа на жената“.

Менкаджиев благодари на целия си екип, на продуцента Деси Тенекеджиева и компанията ѝ НОВА филм, както и на Фондация “Стоян Камбарев” – „всички, заради които „Старецът на телефона“ успя да се осъществи“.

Орлин Менкаджиев, който е на 24 години, предстои да се дипломира в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ тази година. Снимал е

различни филмови етюди,

музикални клипове и реклами. Режисирал е три късометражни филма. Документалният „Жрици“ и игралният „Игра“ , който има активен фестивален живот, а миналата година спечели и Наградата за най-добър къс филм на 26-ия „София филм фест“, отбелязват от Фондация “Стоян Камбарев“.

В момента Менкаджиев завършва третия си филм „Лазар“ – проектът, който той избира да бъде подкрепен финансово с паричната награда от киноконкурса на Фондация „Стоян Камбарев“. В главните роли са Рая Пеева, Йордан Ръсин и откритието на Орлин – 7-годишният Филип Ангелов. Оператор е Веселин Менкаджиев. Продуценти са Деси Тенекеджиева с НОВА филм и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ (това е дипломният филм на Орлин). Късометражната лента разказва историята на двама родители, които се сбогуват със сина си, посредством VR-технологията. С течение на времето те се привързват все повече във виртуалната реалност и за тях става невъзможно да се отделят от нея. Филмът няма за цел да покаже технологичния напредък и безкрайните му възможности. А да разкрие една нормална човешка драма за любовта, обсесията и неспособността на човека да разграничи кое е реално и кое не, разказват от Фондация “Стоян Камбарев“.

Актуално

Избрано за вас