Започнете седмицата с документално кино

Започнете седмицата с документално кино

Сподели

На 24 октомври може да гледате документално кино – „Нашето тихо местенце“ на Елица Георгиева. Прожекцията ще бъде във Френския институт в София и е безплатна. Тя е с вход свободен.

Елица Георгиева е българска писателка и режисьорка. От 2000 г. живее в Париж, където завършва кинорежисура и творческо писане. Дебютира в документалното кино през 2007 г. с филма „Всяка стена е врата“. А през 2009 г. излиза късометражния документателен „Чужденка“. „Нашето тихо местенце“ е копродукция между България и Франция. Автор е на книгата „Космонавтите само минават“. Третият й филм обединява двете звена, които седят в основата на творческите ѝ търсения – киното и литературата.

За филма си, тя самата споделя:

 „Имах желание да направя филм, в който да става въпрос за литература. В случая, филмът „Нашето тихо местенце“ проследява написването на един роман. До голяма степен, филмът се опира на личен опит. Написах своя първи роман на френски.“

Нейната героиня –  Альона от Беларус, пише роман за изчезването на баща си. Който, от своя страна, е морски авантюрист, физик и мечтател, изчезнал край турския бряг през 1995 г. Съпровождайки този опит за преодоляване на мъката чрез писане, режисьорката измисля свой собствен визуален език, който засилва напрежението между сън и реалност, поезия и памет.

Филмът на Елица Георгиева не е типичното документално кино. Или поне не такова, каквото се среща често в България. Най-точното определение за него е творчески документателн филм, който изследва литературата и различните творческите форми, а за да бъде толкова искрена в историята си, Елица добавя:

 „Понякога на човек му е нужно да се отдалечи от собствената си държава, за да може отново да проникне в историята ѝ.“

CineLibri 2022: Прожекция на „Невинният“ във Френския институт в София

Актуално