Започна фестивалът „Младите в театъра 2023“ в Ловеч

Започна фестивалът „Младите в театъра 2023“ в Ловеч

Сподели

С награда за премиерата на „Звездното дете” по Оскар Уайлд в Ловеч на 2 октомври вечерта започна фестивалът „Младите  в театъра 2023“. Това е спектакъл на Драматичен театър – Ловеч с режисьор Биляна Петрова и със завладяващата игра на актьорите Деян Жеков и Диана Спасова.

На откриването кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова връчи на Биляна Петрова, която е и директор на театъра, плакет „С най-добри пожелания“. Спектакълът през юни тази година завоюва

награда за режисура на фестивала „MONO AKT“

в Прищина, Република Косово, пише БТА.

Кметът каза от сцената: „Запомних една мисъл от спектакъла – „Когато в един дом сърцето е студено, в него нахлуват студени ветрове. Нека има много топлина в нашия дом, нека много обич да струи от нас. Благодарим на нашия театър, който не спира да ни радва със силни постановки“.

Корнелия Маринова подчерта още, че Ловеч отново е театрален град, който привлича вниманието на цялата страна. До петък ще видим богата програма, в която има за всеки по нещо. Гостуват колективи от София, Хасково, Бургас,  Куманово (Македония) и режисьор от Русия, който води театрална работилница.

От своя страна Биляна Петрова благодари на Община Ловеч и лично на кмета за подкрепата през всичките години. Това е тринадесетото издание на „Младите в театъра“. Фестивалът има благородна мисия – да се предостави сцена за изява на млади режисьори.  Осъществява се с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Ловеч и много спонсори. На 3 октомври от 19 ч. е спектакълът „Дванайсета нощ” от Уилям Шекспир, на ДТ „Иван Димов“ – Хасково. Режисьор е Анастасия Събева.

Съпътстващата програма предлага театрална работилница с водещ гост-режисьорът Павел Гатилов. Във фоайето на театъра е подредена и изложба на скици и сценични костюми на учениците от специалност „Мода” и „Сценичен костюм” от ПГО „Мария Луиза”- София.

Актуално

Избрано за вас