Забраниха на Горан Брегович да влиза в Молдова

Забраниха на Горан Брегович да влиза в Молдова

Сподели

На сръбско-хърватския композитор Горан Брегович беше отказано влизане в Молдова в неделя от съображения за „сигурност“, пише BFMTV. Молдова граничи с Украйна, която значително затегна граничния си контрол след началото на войната.

Според местната преса проруската му позиция вероятно е изиграла роля в решението. 73-годишната звезда

„открито е подкрепил анексирането на Крим“,

където изнесе концерт през март 2015 г., „и нахлуването в Украйна“.

„Съжаляваме да ви уведомим, че Горан Брегович и неговата трупа няма да могат да изнесат концерт тази вечер по причини, независещи нито от организаторите, нито от артистите“, обявиха от музикалния фестивал „Густар“. Те допълват още: „За съжаление, те не са получили разрешение да влязат в Република Молдова, въпреки че вече са кацнали на летището“, се казва в съобщение, публикувано във Facebook. Горан Брегович заяви, че е „много разочарован“, че е бил отхвърлен „без никакво официално обяснение“.

„Обикалям с моите музиканти из цяла Европа и никога не съм срещал трудности“, добави той. Украинската група „Калуш оркестра“, победители в „Евровизия 2022“, също трябваше да изнесе концерт в неделя.

В изявление граничната полиция обяснява, че „през последните 24 часа е отказала достъп на 29 чуждестранни граждани“. Сред тях е и Горан Брегович.

„Организаторите са били предварително информирани за тази забрана, която е в сила от 2022 г., като част от „мерките за сигурност“, взети в сътрудничество със специалните служби и международните партньори, заяви същият източник.

Властите в бившата съветска република са в повишена готовност на фона на засиленото напрежение с Москва, която е обвинявана, че се опитва да дестабилизира проевропейското правителство, за да установи правителство, симпатизиращо на нейната кауза.

Фото кредит откриваща снимка: Frank Diehn

Актуално

Избрано за вас