Наградите „Златен глобус“ ще бъдат връчени на 7 януари

Наградите „Златен глобус“ ще бъдат връчени на 7 януари

Сподели

Следващата церемония по връчването на наградите „Златен глобус“ ще бъде на 7 януари, предаде Франс прес, позовавайки се на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда отличията и чийто имидж беше опетнен през последните години от обвинения в корупция и расизъм.

В направеното от организаторите изявление се посочва още, че номинациите ще бъдат обявени на 11 декември.

Наградите „Златен глобус“ се присъждат във филмови и телевизионни категории, пише БТА. Те отдавна са считани за най-престижните след „Оскар“-ите в САЩ.

Отличията обаче загубиха част от блясъка си, след като през 2021 г. „Лос Анджелис таймс“ разкри недотам звездното задкулисие на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA).

Всекидневникът по-специално отбеляза, че по това време в редиците на организацията не е имало чернокожи членове. Те разкриха, че гласуващите също така са приемали щедри подаръци от студиата.

През 2022 г. холивудският елит загърби наградите „Златен глобус“. Отличията освен това бяха лишени от телевизионно излъчване. Оттогава Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд предприе редица реформи, за да повиши разнообразието и да приключи с неетичните практики.

През 2023 г. отличията се завърнаха по телевизията и въпреки че някои звезди отсъстваха, броят на присъстващите, сред които Стивън Спилбърг, Мишел Йео и Брад Пит, подсказа, че Холивуд е готов да обърне нова страница. Въпреки това церемонията отбеляза най-ниската гледаемост в историята си – едва 6,3 милиона зрители.

Като част от реформите, наградите „Златен глобуси“ бяха купени от частни инвеститори, а Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд трябва да бъде закрита.

Актуално

Избрано за вас