Първият по-топъл уикенд? Идеи за забава на цялото семейство

Първият по-топъл уикенд? Идеи за забава на цялото семейство

Сподели

Уикендът е на миг, глътка или крачка разстояние (кой, както обича), а когато метереолозите са обещали да е и по-топъл, няколко идеи за забава на цялото семейство са добре дошли. Особено, ако в компанията ни има деца, за които програмата е винаги по-привлекателна, когато е извън четирите стени на дома.

Колко по-добре е да ползвате artportal.news и като наръчник за почивните дни. Ето и предложенията ни. При това не само за София, но и за Пловдив.

Ако миналата седмица, акцентът ни да ви помогнем с предложения за пълноценно уикенд свободно време е бил върху детските спектакли,

за 11.02 и 12.02 ще ви заведем на изложби.

Или поне ще ви представим тези, които не са за изпускане.

20 дни след загубата на един от най-големите български илюстратори Любен Зидаров, превърнал се в оазис на детското въображение за много поколения, в “Квадрат 500” може да се види селекция от негови творби под надслов

“Приказният свят на Любен Зидаров”.

По думите на екипа на Националната галерия – „Любопитството му към заобикалящата го действителност, неуморимото желание за работа и

богатата фантазия се запечатват върху илюстрациите,

които са естествено визуално продължение на текста в книгите. И разкриват епохи, реално съществуващи и фантастични светове, градове, места и персонажи.“

Не пропускайте възможността да разкриете този магичен свят на децата си, като посетите експозицията.

За изкушените към източните философии любители на визуалните изкуства, е предложението да посетят през уикенда галерия „Райко Алексиев“. Там наскоро се откри изложбата „Ахимса: Ненасилието“. Тя се явява естествено продължение на „Махатма Ганди: Сила на истината“ (2019), посветена на 150-годишнината от рождението на великата личност и световен лидер Махатма Ганди. Настоящата експозиция, която столичани и гостите на града, могат да разгледат се реализира по инициатива на скулптора Емил Попов, художника Станислав Памукчиев и индолота Йорданка Боянова. Темата тук е върху ахимса, ненасилието – основополагащият житейски принцип във философията и делата на Махатма Ганди.

Ако не толкова изкуството, колкото науката ви провокира към идеи за свободното време, за всички вас е предложението да посетят Националния политехнически музей в събота, 11.02.

От 11:00 ч. там ще започне

любимата музейно-познавателна игра „Детектив в музея“,

като за участие в нея е необходимо освен закупен входен билет да платите допълнително заплащане от 5:00 лв. на участник. Тази любопитна занимателна програма е подходяща за деца между 1-ви и 4-ти клас.

От 12:30 ч. отново в същия музей, този път в кабинета по физика ще стартира забавно

пътешествие из дебрите на физичните явления и закони.

Таксата за демонстрацията е 10 лв. на човек (заплаща се и входен билет).

Всички гости на Политехническия музей в този ден ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция. А също временната изложба „Вернисаж на суетата“ и Лего-изложението „Кораби, дворци и машини“. Както и да правят самостоятелни експерименти в детския кът.

Приказен детски уикенд очаква и

малките посетители на Природонаучния музей в Пловдив.

Ето и идеи за тях. На 11 и 12 февруари хлапетата до 7-годишна възраст ще могат да се потопят в събитието „Морски свят“. Това включва безплатно посещение на експозицията на музея. Те ще получат и специален подарък – зъб от акула. През целия уикенд от 10 до 16 часа малчуганите ще имат възможност да участват в тематично ателие „В търсенето на Немо“. Там те ще оцветяват любими герои от детски филмчета за най-малките, от каквото е герой рибката Немо.

Освен това децата ще научат и много интересни факти. Като например, че през живота си една акула сменя около 20 000 зъба. Причината за това е, че зъбите им нямат корени, които да ги придържат здраво към челюстта.

Актуално