Женя Адамова и нейните диалози с портретни скулптори

Женя Адамова и нейните диалози с портретни скулптори

Сподели

„Нашата работа всъщност е споделяне“, казва художничката Женя Адамова по повод изложбата си „Малки вечерни портрети“.

Творбите на Женя са в галерия „Теста“, където и работи. Експозицията бе подредена в рамките на последния месец, а от тук нататък вечерните й портрети търсят своя нов дом.

„Първият портрет, който сътворих, направих една вечер. Странно е, защото аз обикновено работя през деня – нужна ми е слънчевата светлина. Обичам деня. Вечерта и нощта оставям за други дейности – четене, филми или срещи с приятели. А

работата по портретите започна по този начин и така много лесно за мен се появи името“,

казва художничката в интервю за Джаз ФМ радио.

фотокредит: галерия „Теста“
19 портретни скулптури и 7 монотипии показа Женя Адамова в арт пространството на столичната улица „Шишман“.

За монотипията тя използва живата глина за принт, чрез което получава уникално изображение.

„То е оригинал, не може да се повтори, дори и авторът да поиска. Тях комбинирах с акрилни бои и с една друга много приятна техника с напрягане на хартията и изваждането на релеф от нея“, обяснява художничката пред водещата на предаването „Следобедни импровизации“ Таня Иванова.

Фотокредит: галерия „Теста“

Женя Адамова често участва в общи изложби, където зрителят много бързо може да разпознае нейните произведения, защото почеркът й е характерен и отличим. Нейното изкуството оказва притегателно въздействие със своята деликатност, финес и спокойствие, хармония и яснота за ролята и мястото на артиста.

„Имам си лични усещания за хармонии, които търся. То си е пътешествие“.

„Когато работиш в ателието, ти влизаш в един поток на енергия и тя си е лично твоя и в момента, в който решиш да сложиш точката, вече работите имат друг свой живот. Те спират да бъдат твои и стават част от нещо различно. Точно този диалог с хората за мен е изключително ценен и много важен“, споделя Женя.

Тъй като самата тя работи в галерия „Теста“, авторката има възможност да се среща лично със своята публика и тази емоция описва така:

„Нашата работа всъщност е споделяне. Това е начинът ни на общуване. И когато има обратна връзка, научаваме неща за себе си, които не сме знаели“.

Женя Адамова разкрива, че срещите й с хората, които прекрачват вратите на „Теста“, са много обогатяващи, а понякога са изненадващи и доста забавни: „Като цяло това, което ми харесва, е, че след като поговоря с хората, те си тръгват със светнали лица. Някак разбират повече. И когато ти разбереш нещо повече, като че ли имаш повече склонност да заобичаш дадено нещо, което е много важно. Отново стигаме до споделянето“.

Актуално

Избрано за вас