Танцьорки съдят певицата Lizzo за сексуален тормоз

Танцьорки съдят певицата Lizzo за сексуален тормоз

Сподели

Три от бившите танцьорки на певицата Lizzo я обвиниха в сексуален тормоз и създаване на враждебна работна среда в съдебен иск, подаден във вторник. Той включва обвинения в сексуален, религиозен и расов тормоз, дискриминация, нападение, фалшиво лишаване от свобода и срам от килограмите.

Ариана Дейвис, Кристъл Уилямс и Ноел Родригес са бившите танцьорки, които завеждат делото. Съдебният иск е подаден в Лос Анджелис във вторник. В него фигурират твърдения, че танцьорките са били „принудени да търпят сексуално унизително поведение“ и са били

„притискани да участват в смущаващи секс шоута“ между 2021 и 2023 г.

Танцьорките обвиниха изпълнителката, известна с това, че приема позитивното отношение към тялото и възхвалява физиката си, че е обърнала внимание на увеличаването на теглото на една от танцьорките. Малко по-късно я е наругала, след което я уволнила.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lizzo (@lizzobeeating)

В обвинението се споменават не един или два случая на сексуално унижение

Един от тях е за посещение в амстердамския стриптийз клуб по-рано тази година. В иска се посочва, че афтър партитата на Lizzo са били рутинни и незадължителни. Въпреки това тези, които са присъствали, са били предпочитани от певицата и са имали по-голяма сигурност на работното място.

Твърди се, че в клуба Lizzo „започнала да кани членовете на състава да се редуват да докосват голите изпълнители, да хващат вибратори, изстреляни от вагините на изпълнителите, и да ядат банани, стърчащи от вагините на изпълнителите“, се казва в иска. След това Lizzo насочила вниманието си към танцьорката ѝ Дейвис и започна да я притиска да докосне гърдите на една от голите жени.

Фото кредит: EPA-EFE

Седмица по-късно, след събитие в Париж, Lizzo поканила танцьорките си в клуб, за да „могат да научат нещо или да се вдъхновят от изпълнението“. Това, което обаче не им споменала е, че отиват в бар за голи жени. Искът описва представлението като „артистично“. Ищците обаче са „шокирани, че Lizzo скрила от тях естеството на събитието, лишавайки ги от избора да не участват“.

Lizzo е обвинена, че открито е обсъждала девствеността на една от бившите танцьорки, споделяйки го и в социалните мрежи

Споменава се също, че капитанът на танцовия отбор, Ширлин Куигли, е налагала на изпълнителите своите християнски убеждения и е осмивала тези, които са се занимавали с предбрачен секс. Обвинения, включително в расова дискриминация, са отправени и към мениджърския екип на продуцентската компания Big Grrrl Big Touring, Inc.

Твърди се, че чернокожите членове на танцовата трупа са били „третирани по различен начин“ в сравнение с останалите членове на екипа. Те били обвинявани, че са „мързеливи, непрофесионални и с лошо отношение“.

Според иска Дейвис и друга бивша танцьорка, Кристъл Уилямс, започват да се изявяват с Lizzo, след като се състезават в нейното риалити шоу на Amazon, “Watch Out for the Big Grrrls” през 2021 г.

По-късно танцьорките са били уволнени

Третата, Ноел Родригес, е била наета същата година след изпълнение във видеоклипа „Rumors“, се казва в иска. Родригес е подала молбата си за напускане по-рано тази година.

„Невероятно е това как Lizzo и мениджърският ѝ екип са се отнасяли към танцьорите си. Това напълно противоречи на всичко, което певицата защитава публично“, обяснява адвокатът на трите момичета. И допълва: „Зад закрити врата тя критикува теглото на танцьорите си и ги засрамва. Освен това ги унижава по начини, които са не само незаконни, но и неморални.“

В иска като ответници са посочени Лиззо, чието истинско име е Мелиса Вивиан Джеферсън, нейната продуцентска компания и капитанът на танцовия отбор Ширлин Куигли. Засега обаче няма коментар нито от Лизо, нито от екипа ѝ.

Фото кредит откриваща снимка: Amy Harris/Invision, via Associated Press

Актуално