Софийски пейзажи и кино вдъхновения: Атлас с тераса на гърба си

Софийски пейзажи и кино вдъхновения: Атлас с тераса на гърба си

Сподели

София е град, който крие безброй вълнуващи и вдъхновяващи места, за които често столичани дори не подозират. Малките улици в центъра често са източник на творческо двъхновение, снимачна площадка на някой филм, сериал или фотосесия.

По примера на европейски градове като Париж, Рим или Добровник, където организирани турове водят туристи по известни локации, станали част от хитови заглавия като „Изобретението на Хюго“, „Яж, моли се и обичай“ и „Игра на тронове“,

София също има какво да покаже.

Спускаме се от улица „11 август“, близо до храм-паметника „Александър Невски“, където неведнъж е удряна кинаджийската клапа, за да стигнем до „Будапеща“. Все още подценяваният район под булевард „Дондуков“ е арт локация, която особено през лятото привлича туристи от всички краища на света.

На номер 23 има кооперация, която и в преносен, и в буквален смисъл се държи на плещите на Атлас от десетилетия.

Няма да излъжем, ако кажем, че колосът е вдъхновил Владимир Янчев през 70-те години на миналия век за филма „Топло“. И ако не за режисурата на култовата лента, но за решението за филма да бъде изграден бутафорен Атлас, който да всява величие и респект от екрана.

Съществуващата сграда на улица „Будапеща. Снимка / Артпортал
Кадър от филма „Топло“ и бутафорния Атлас
Статуята, която след снимките е унищожена, е изваяна в студията на „Бояна“. На „Будапеща“ снимачен екип не е стъпвал.

Художник-постановчик на лентата е Богоя Сапунджиев. В свое интервю пред „Стандарт“ неотдавна, той казва как

трудни неща в киното тогава не са съществували.

Когато художниците на филма издирват място за снимките, те търсят нещо конкретно – голямо и широко стълбище, на което по сценарий в края на филма героите ще извият хоро. Така се спират на кооперацията „Цар Крум“, която се намира в самото начало на улица „Гладстон“, точно зад площад „Славейков“.

Екипът гради и триетажна конструкция в „Бояна“, където героите от филма да пробиват дупки в стените в желанието си „Топлофикация“ да прекара парно. За реализирането на сцената в подземните тръби, където Татяна Лолова лази в калната вода, се прави специален декор в „Бояна“. Екипът снима и в Рударци.

Съществуващата сграда на улица „Будапеща. Снимка / Артпортал

Припомнете си тази забавна българска комедия, в която участват вечните Григор Вачков, Константин Коцев, Наум Шопов, Татяна Лолова, Стефан Данаилов и Тодор Колев и се посмейте на перипетите на столичани и частните майстори.

Филмът е наличен в стрийминг платформата за изкуство 7arts.bg, откъдето може да го гледате по всяко време и на всяко устройство.

Четете още:

„Вчера“ дава първата работа на филмовата площадка за Теодор Ушев

Строй се! „Клас 90“ се събира на наборна среща

Културното въздействие на антиутопичната класика на Джордж Оруел „1984“

Актуално