Румънско-българска копродукция триумфира на наградите Gopo в Букурещ

Фотокредит: Церемония по награждаването в Националния театър "Йон Лука Караджале"/ @Miluta Flueras

Румънско-българска копродукция триумфира на наградите Gopo в Букурещ

Фотокредит: Церемония по награждаването в Националния театър "Йон Лука Караджале"/ @Miluta Flueras
Сподели

Румънско-българската копродукция „Мъже на делата“ на Пол Негоеску получи наградата за най-добър филм на 17-ото издание на наградите Gopo.

Гала вечерта, в която румънското кино отбеляза постиженията си, се състоя в Националния театър „Йон Лука Караджале“ в Букурещ.

Филмът спечели и в категориите за режисура, актьор, поддържаща мъжка роля, сценарий и монтаж.

„Мъже на делата“ е копродукция между Румъния и България. Дело на компаниите „Тангаж Продакшън“ (Анамариа Анточи), „Папилон Филм“ (Пол Негоеску) и „Скрийнинг Имоушънс“ (Поли Ангелова, Николай Тодоров).

Лентата беше селектирана във Варшава и в основния конкурс на най-значимия филмов фестивал на Балканите –  този в Сараево.

В екипа на филма от българска страна участват художничката Ванина Гелева, художничката по костюмите Елена Стоянова, звукорежисьорът Иван Андреев, художник-гримьорите Бистра Кечиджиева и Росица Герасимова и част от операторската и звукорежисьорската група.

Филмът е подкрепен от ИА „Национален филмов център“, Румънския филмов център, фонд „Евроимаж“ и програма „Медиа“.


„Мъже на делата“ (Men of Deeds / Oameni de treabă) разказва историята на Илие – мъж в края на 30-те, който се радва на лесен живот като провинциален полицай. В селото се развиват поредица странни прояви на насилие, при които липсата на реакция в Илие го прави съучастник в убийство. Атмосферата става все по-напрегната и в крайна сметка го принуждава да пристъпи към крайни решения.

Пол Негоеску се слави като най-награждавания румънски режисьор. Това не е първата му копродукция с България. През 2018 г. бе реализиран филмът „Историята на един летен любовник“ (The story of a summer lover).

Сред другите филми, отличени на Gopo Awards 2023 е филмът „Метроном“ на Александру Белч, който имаше 11 номинации. Той бе награден в категориите операторско майсторство, костюми, грим и прически и сценография.

Фотокредит водеща снимка: Церемония по награждаването в Националния театър „Йон Лука Караджале“/ @Miluta Flueras

Актуално

Избрано за вас