Паневритмия, или духовната сила за тялото

Паневритмия, или духовната сила за тялото

Сподели

“Паневритмия, това е наука, която регулира физическите, духовните и умствените функции на човека. Тя е метод на Разумните същества за самовъзпитание.” С тези думи българският философ и основател на религиозно-философското учение „Бяло братство“ Петър Дънов описва създадената от него система за двигателни упражнения – Паневритмия.

Вече близо 100 години този уникален сбор от физическо-духовна практика за тялото и ума,

привлича стотици хиляди последователи от цял свят и пет континента. Стотици хиляди са и тези, които лично да усетили върху себе си мощното енергийно въздействие на Паневритмията.

В конкретика Паневритмията представлява

система от музикално-физически упражнения, които трябва да се играят рано сутрин

сред природата (в периода на годината: 22 март – 22 септември). Там чистият въздух и светлината свободно влизат в човешкото тяло и го обновяват. От първите дни на пролетта до края на лятото енергиите, които действат в природата са положителни. По това време изпълнението на Паневритмията създава условия човек да влезе във връзка с тях и да се ползува от силата им.
Паневритмията може да се изпълнява и през останалите дни на годината, но тогава ефектът е по-малък.

Музика, поезия, движение и смисъл се обединяват в кръгова цялост, както и хората, които споделят практиката, са разположени в кръг, най-често по двойки. Всички те са облечени изцяло в бели дрехи, от естествени материи.

Белият цвят е ключов символ за разбирането въобще на философията на Петър Дънов

Според него това е чистата светлина, която излиза от духа и в нея не може да покълне токсична енергия или да се появи черно влияние.

Запознатите от години с тази, завещана от учителя Петър Дънов двигателна система

повлиява изключително благотворно духовното и физическо здраве на човек

и не малко са свидетелствата за хора, към които тя се е проявила по-добре от всяко лекарство. Една от причините е именно в прекия контакт между изпълняващия я, живите енергии на природата и свързването им в единен ритъм. За други причина е и напълно

достъпната, приятна и лишена от агресия връзка между всички упражнения,

които лесно могат да се практикуват и от хора в по-зряла възраст или такива с физически затруднения.

Под въздействието на ритмичната двигателна активност на Паневритмията се повишава издръжливостта, гъвкавостта и силата на тялото. По време на изпълнението й се включват всички групи мускули и равномерно се натоварват горните и долни крайници. Играта на открито, на чист въздух и плавното дълбоко дишане подобряват кръвообращението. Това има

лечебен ефект върху дихателната система и нормализира циркулацията на кръвта.

Подобрява се мускулния тонус, издръжливостта на организма и кръвооросяването, което облекчава работата на сърцето.

В центъра на кръга от играещите Паневритмия, винаги има музиканти (цигулари) или

звучи задължително акомпаниращата движенията музика.

Всеки плавен жест на присъстващите в кръга е съобразен с музикалните тактове, темпото е умерено или бавно, тялото е изправено и никъде не трябва да се усеща напрежение.

Най-висшата цел, заложена от Петър Дънов към неговите последователи, чрез Паневритмията, е

пътят към самоусъвършенстване на духа, разширението на съзнанието и придобиване на повече добродетели.

А етимологичният смисъл на думата Паневритмия, най-точно се разкрива в израза: „висш космичен ритъм или всемирна хармония на движението“.

Актуално

Избрано за вас