„Бунтът на изображенията“ през обектива на Деяна Стаматова

„Бунтът на изображенията“ през обектива на Деяна Стаматова

Сподели

„Бунтът на изображенията“ е най-новата експозиция в галерия „Синтезис“. Тя е посветена на 80-годишнината от рождението на Деяна Стаматова, която по думите на доц. Георги Лозанов е сред „големите експериментатори в българската фотография“.

Експозицията, която ще продължи до 6 октомври представя нейни емблематични серии. И включва над 50 фотографии, сребърно-желатинови оригинали, копирани лично от авторката.

Деяна Стаматова е представител от ярката плеяда български фотографки, работили през 70-те и 80-те години на ХХ в. „Това е период, в който властта предприема решителни мерки в нова посока,

противоположна на идеята за „мъжкото момиче”,

характерна за ранния социализъм. Възвръщането на женствеността се превръща в основна цел, в името на която се налагат редица промени… Търсят се нови пропагандни образи на жената и девойката и кой би могъл по-добре да разбере, да преживее и да предаде – красиво и смислено – женския свят, освен самите жени?“  – пише д-р Катерина Гаджева.

Изложбата “Бунтът на изображенията“, продължава линията на галерия Синтезис да показва автори,

оставили значима следа

в българската фотография през втората половина на 20-ти век.
В същия модул през 2016 г. беше показана изложбата “Гаро Кешишян: Фотографии от колекцията на Фондация „Серджо Поджанела“,  последвана през  2017 г. от “Пространство с много измерения” на Йордан Йорданов – Юри, изложбата „Моите свидетелства 1985 – 1991“ на Антоан Божинов през 2019 г. и други.

В изложбата са включени фотографии, документи и предмети, предоставени от г-н Емил Качаров, съпруг на Деяна Стаматова и от архива на Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“. Изложбата е част от програмата на Месеца на фотографията 2021 и се осъществява с подкрепата на Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и Фотосинтезис.

Звезди на българското кино в галерия „Синтезис“

Актуално

Избрано за вас