Звезди на българското кино в галерия „Синтезис“

Звезди на българското кино в галерия „Синтезис“

Сподели

Галерия „Синтезис“ и Българска национална филмотека канят почитателите на Златния фонд в седмото изкуство на изложбата ,,Звезди на българското кино‘‘.

Тя представя специално подбрани портрети на български актьори от съхраняваните в архива на БНФ фотографски негативи от филмови продукции.

Колекцията включва над 60 портрета на обичани от публиката актьори като Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов. А също Невена Коканова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Григор Вачков, Георги Георгиев-Гец, Доротея Тончева и др. Те са заснети в периода 1956 – 1972, който е особено плодотворен за българското кино. А кинематографията ни от онова време създава истински ,,звезди‘‘.
До навлизането на дигиталните технологии, единствените свиде­телства за снимачния процес на българските филми са фотографии с работни моменти, които са

ценна част от архива на БНФ.

В хода на работата по една филмова продукция, снимачният екип и фотографът на те­рен главно са акцентирали върху портретите на актьорите.
В изложбата „Звезди на българското кино“ са включени кадри на изявени български фотографи като Лоте Михайлова, Жана Карайорданова, Жени Вълова и др.
Като част от съпътстващата програма, във филмотечно кино ,,Одеон‘‘ ще бъдат показани от лентови оригинали осем филма, кадри от които са част от изложбата. Входът за прожекциите ще е свободен!

„Звезди на българското кино“ е продължение на тематичния модул ,,Кино и фотография‘‘, в който галерия ,,Синтезис‘‘ показва изложби подчертаващи връзката между киното и фотографията. Изложбата, която може да се види до 30 април се осъществява с подкрепата на „Фотосинтезис“.  И в партньорство с 26-ия международен филмов фестивал София Филм Фест.

Изложбата „Градски отношения“ на Естер Борнемиза

Актуално

Избрано за вас