Оперетата „Цигански барон“ открива новият сезон на Бургаската опера

Фото кредит: Държавна опера - Бургас

Оперетата „Цигански барон“ открива новият сезон на Бургаската опера

Фото кредит: Държавна опера - Бургас
Сподели

Със зрелищния спектакъл на оперетата „Цигански барон“ по музика на Йохан Щраус-син и режисура на Марио Николов, под диригентската палка на Деян Павлов, ще бъде открит новият Сезон 2023/ 2024 на Държавна опера – Бургас. Това ще се случи на 6-и октомври, от 19 часа на сцената Операта.

Атрактивната постановка бе представена с голям успех пред многобройна публика. Това стана по време на тазгодишните Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ – на сцената на Летния театър през м. август.

В спектакъла има всичко – загадки, скрити съкровища, гадателки,

пророчества, мистерии, огньове, страст, динамика,

вихрени цигански танци, темпераментен чардаш, изискан виенски валс, любов, съмнения, неочаквани разкрития, бурен сюжетен развой и щастлив финал.

Фото кредит: Държавна опера – Бургас

Бургаската публика ще има отново възможността да присъства на уникално представление с прекрасни изпълнители, красива сценография и костюми. И не на последно място шеметна режисура, в която всеки детайл е на мястото си и в синхрон с цялостната картина.

Присъстващите в залата на Бургаската опера ще имат привилегията да усетят

автентична атмосфера на един спектакъл,

съдържащ характеристиките на най-доброто от популярния жанр „операта“. И то без да има и нюанс компромис с качеството на изпълнение, както и с всеки детайл от мащабната продукция.

„Цигански барон“ ще представи в петък по възхитителен начин заплетени сюжетни завръзки и неочаквани разкрития, вълнуваща история за нишките на родовата памет, отстояване на честта, апотеоз на силните и неподкупни чувства и победа на любовта, която е отвъд предразсъдъците.

Ще има гълтачи на огън, акробати, пищни танци, излъчващи страстта и емоцията. Както на циганската душа, така и на темпераментните унгарски народни традиции, красиви и богати костюми и, разбира се, великолепни певци, които чрез средствата на музикалното изкуство ще

накарат публиката да съпреживее

една магична приказна реалност – на фона на бляскавата темпераментна музика на Йохан Щраус-син.

Ще оживеят вълнуващите образи, разказващи чудния сюжет за любов, уважение към род и традиции, както и за най-важното съкровище – това, което се крие в човешкото сърце. В спектакъла „Цигански барон“ се включва хорът и балетът на Държавна опера – Бургас.

Фото кредит: Държавна опера – Бургас

Младият солист на Бургаската опера Яни Николов, тенор, ще се представи отново в ролята на Шандор Баринкай, земевладелски син, прокуден в изгнание. В ролята на Сафи, дъщеря на циганската гадателка Чипра ще се представи чудесното сопрано Нона Кръстникова. Тя също направи своя успешен дебют, заедно с Яни Николов, по време на спектакъла през м. август.

Като неделима част от пъзела на великолепния спектакъл са и останалите солисти: басът Диман Панчев, баритонът Йордан Христозов, очарователното сопрано Мария Цветкова-Маджарова, сопраното Шмилена Султанова, Лина Пеева, мецосопран и помощник-режисьор на постановката, тенорът Милен Динолов и басът Петър Тихолов.

Диригент на постановката е проф. д-р Деян Павлов, който е чест и желан гост на бургаска сцена и на изяви на Бургаската опера.

Сценографията е на всепризнатия майстор на сценичния дизайн за оперни театри Иван Токаджиев. Диригент на хора е Александър Чепанов, а танците са дело на Галина Калчева. Помощник-режисьори на атрактивната постановка са Лина Пеева и Петър Тихолов, концертмайстор – Христо Белчев.

Актуално

Избрано за вас