Саша Гьотцел се завръща на сцената на зала „България“

Саша Гьотцел се завръща на сцената на зала „България“

Сподели

Популярният австрийски диригент Саша Гьотцел се завръща на сцената на зала „България“ на 2 ноември. Солист на вечерта ще бъде един от най-добрите ученици на легендарната Ан-Софи Мутер, цигуларят Елиас Давид Монкадо. Програмата включва Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор, оп.61 от Лудвиг ван Бетовен, Blumine. Andante от Симфония №1 в ре мажор „Титан“ от Густав Малер, Трагична увертюра, оп.51 от Йоханес Брамс и Валсът от Морис Равел.

22-годишният Монкадо е стипендиант на фондация „Ан-Софи Мутер“ от 2023. Той е

най-младият носител на голямата награда,

както и на 10 специални отличия от Международния конкурс за цигулари „Карол Липински“ в Полша през 2019. Печели Първа награда на Международния конкурс „Valsesia Musica“ – 2021, както и I награда на Международния конкурс „Владимир Спиваков“ – 2021. Освен това е най-младият носител на награда от 7-я Международен конкурс за цигулари в Сендай, Япония (2019), има награди от международните конкурси „Луис Шпор“ – Ваймар, „Concorso Postacchini“ – Фермо, Италия и Международния конкурс на Оркестъра на Мароко. През 2023 има три турнета с Ан-Софи Мутер и „Mutter´s Virtuosi“ го отвеждат в Исландия, САЩ, Канада и цяла Европа. Там заедно с Мутер свири като солист на

престижните сцени

на Златната зала „Музикферайн“ – Виена, Берлинската филхармония, „Elbphilharmonie“–Хамбург, „Festspielhaus“ – Баден-Баден, „Alte Oper“ – Франкфурт, Филхармонията на Люксембург, „Roy Thomson Hall“ – Торонто, „Knight Concert Hall“ – Маями, „Kravis Center“ – Уест Палм Бийч, Фестивалния дворец в Сантандер, както и на фестивала в Люцерн.

Елиас Давид Монкадо / Фото кредит: Софийска филхармония

Монкадо ще бъде солист и на концертите на Софийската филхармония в Австрия и Германия от 5 до 9 ноември под палката на маестро Найден Тодоров.

Австрийският диригент Саша Гьотцел отдавна си е извоювал забележителна репутация както на главен ръководител, така и на предпочитан гост-диригент. Той е роден през 1970 във Виена. Още петгодишен получава първите си уроци по музика от своя баща, който му преподава цигулка, а на 11 започва да учи дирижиране при проф. Рихард Остерайхер. Вдъхновен е от изкуството на Зубин Мета, Марис Янсонс и Сейжи Озава. Учи и в Академията „Сибелиус“, в класа на Йорма Панула. На 24 години започва да ръководи Австрийско-Корейската филхармония във Виена, а след 2009 и Истанбулската филхармония „Борусан“.

Маестро Гьотцел е ръководил филхармоничния оркестър на Канагава, Япония, Симфоничните оркестри на Бретан и Куопио, Финландия; Тихоокеанския музикален фестивал в Япония и Австрийско-Корейския филхармоничен оркестър. Артистичен директор е и на турската фондация „Музика за мир“. Той е тясно сътрудничество с младите хора в областта на музикалното образование, развитие и изпълнителско изкуство. Работил е с изтъкнати солисти като Даниил Трифонов, Юджа Уанг, Рудолф Бухбиндер, Мъри Парая, Максим Венгеров, Аркадий Володос, Юлиан Рахлин, Даниел Хоуп, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Брин Терфел, Пьотр Бечала и др.

Билети за концерта може да откриете на касата на зала „България“ или тук.

Актуално

Избрано за вас