Софийската опера ще гостува с оперния спектакъл „Тоска“ в Анкара и в Истанбул

Софийската опера ще гостува с оперния спектакъл „Тоска“ в Анкара и в Истанбул

Сподели

Софийската опера за първи път ще гостува с оперен спектакъл в Турция. Спектакълът „Тоска“ от Джакомо Пучини ще бъде поставен на 8 ноември в Държавната опера и балет, Анкара. А на 11 ноември – в културния център „Ататюрк“ в Истанбул, предава БТА.

Гастролът е по идея на българското посолство в Анкара и лично на посланик Ангел Чолаков с подкрепата на българското Министерство на културата.

Гала-турнето на Софийска опера и балет е под надслов „България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!“. То ще премине под патронажа на г-жа Десислава Радева, съпруга на президента на Република България, и на г-жа Емине Ердоган, съпруга на президента на Република Турция.

Събитието ще има изцяло благотворителен характер. Финансовите приходи ще бъдат дарени в помощ на районите в Югоизточна Турция, засегнати от унищожителните земетресения със сила 7,7 и 7,8 през февруари тази година.

Спектакълът „Тоска“ на режисьора Пламен Карталов ще бъде под диригентството на Сунай Муратов. Главните роли изпълняват Радостина Николаева (Флория Тоска), Костадин Андреев (Марио Каварадоси), Йонуц Паску (Барон Скарпия).

Изборът на произведението е свързан с фигурата на визионера, реформист и приятел на България Мустафа Кемал Ататюрк. В периода си на военен аташе в София (1913-1915 г.) той активно се включва в културния живот на българската столица и е редовен зрител на представленията на Българското оперно дружество. „Тоска“ е била любима опера на Ататюрк.

100-годишнината на Република Турция ще бъде отбелязана на 29 октомври.

Актуално