Един носител на „Грами“ и общо 24 номинации за музикантите от деветия Plovdiv Jazz Fest

Един носител на „Грами“ и общо 24 номинации за музикантите от деветия Plovdiv Jazz Fest

Сподели

В уикенда на местните избори за девети път в Пловдив ще се проведе едно от най-значимите джаз събития в страната – Plovdiv Jazz Fest.

И тази година фестивалът ще е част от световните турнета на някои от най-големите имена в джаз музиката. Сред тях са пианистът и „Грами“ носител – Джоуи Калдерацо, заедно с 11 пъти номинирания за „Грами“ саксофонист Мигел Зенон. В Пловдив пристигат и тримата забележителни китаристи Джулиан Лаж, Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро. Италианската пианистка и певица Франческа Тандои и изключителният дует на Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров – Das Weltschmerz Duett също ще вземат участие. Всъщност общият брой на номинациите за престижната музикална награда е 24 за всички музиканти в деветото издание на Plovdiv Jazz Fest.

От 27 до 29 октомври от 20:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ във

всяка фестивална вечер от основната програма

ни очакват по два концерта. Билетът включва и двата концерта, а в мрежата на Eventim все още са в продажба малък брой фестивални билети (Grand Pass) и за шестте концерта.

Програмата на деветия Plovdiv Jazz Fest поставя акцент върху инструменталния джаз, камерните концерти и китарата в джаза. Заедно с тях обаче фестивалът има и интензивна съпътстваща програма от различни събития.

Всъщност Plovdiv Jazz Fest ще започне ден преди началото на основната му програма. На 26 октомври от 19:30 ч. в Радио Пловдив ще

бъде концертът на триото

на българския джаз пианист, който живее и работи в Нидерландия  – Димитър Бодуров. Той остава очарован от фолклора на родната си страна, затова и творчеството на групата е силно повлияно от народната музика и класическата композиция, но все пак триото звучи безпогрешно съвременно. На сцената на Радио Пловдив Димитър Бодуров ще бъде заедно с Михаил Иванов (контрабас) и Борислав Петров (барабани). Бодуров трио има издадени шест албума и си сътрудничи с музиканти като Теодосий Спасов, норвежкия саксофонист Трюгве Сейм и израелския тромпетист Итамар Борохов. Като композитор Бодуров е писал предимно камерни творби, както и музика за  театрални и танцови представления. Димитър Бодуров е съосновател и артистичен директор на РАДАР фестивал, Варна.

Актуално

Избрано за вас