TОП 10 съвета, с които да избегнете измамите по време на пътуване

Снимка: Getty Images

TОП 10 съвета, с които да избегнете измамите по време на пътуване

Снимка: Getty Images
Сподели

Проучване на софтуерната компания за компютърна сигурност McAfee, проведено сред 7000 души в седем държави, установи, че един от всеки трима пътуващи е бил измамен или познава някой, който е бил. Една трета от тях са загубили над 1000 долара още преди почивката им дори да е започнала. Независимо дали планирате да си резервирате полет, хотел или в момента сте на път, следвайте тези 10 съвета от експерти по киберсигурност, за да се предпазите при пътуване.

Следете за поставени кратки срокове за определено действие

Въпреки че има много видове измами, почти всички те имат една обща характеристика: карат целта да се чувства така сякаш трябва да извърши определено действие в рамките на няколко минути. В противен случай тя може да загуби своята резервация или продукт.

Измамниците се опитват да си играят с вашите емоции. Малко вероятно е да получите съобщение от хотел, в което да се казва, че ако не направите нещо през следващите 30 или 60 минути, ще загубите резервацията си“, коментира Оливър Дивайн, старши изследовател по сигурността в McAfee Labs, който разследва измами в сферата на туризма.

„Ако ви притискат да направите нещо твърде бързо, това е сериозен червен флаг”, категоричен е той.

Внимавайте с изкусните фалшификати

Според експерти днес всичко може да бъде фалшифицирано. Това включва не само името на целта, но и препращането на получателя към уебстраници, които изглеждат идентични с реалните такива на фирмите.

Никога не кликвайте върху връзка или не изтегляйте прикачен файл от имейл

Някои имейли могат да бъдат изключително убедителни, затова задължително трябва да внимавате при изпълняването на определени действия. Едни от тях са кликването върху определена връзка или свалянето на прикачен файл.

Ако в имейл се искат пари, не му се доверявайте!

Ако изпитвате съмнения по отношение на наложителни плащания или други проблеми, свързани с резервацията ви, то непременно се свържете с фирмата, предоставяща услугата. Ако съобщението е изпратено от трета страна (пример е посредничеството на платформите за резервации), то трябва да се свържете с нейния отдел за обслужване на клиенти. Така бихте могли да проверите истинността на съобщението.

Пазете се от кликване върху онлайн реклами

Благодарение на бързината и детайлността на събирането на данни онлайн, веднага щом започнете да проучвате предстоящо пътуване, вероятно ще получите онлайн реклами, свързани с него. Някои обаче могат да бъдат измамни. Най-убедителните от тях могат дори да ви препратят към сайт, който

прилича на резервационна система на трета страна,

за която сте чували преди, но всъщност е фалшив.

Използвайте само надеждни сайтове за резервации на трети страни

Това може да изглежда нелогично, като се има предвид, че измамниците са се насочили дори и към уважавани сайтове за резервации. Все пак обаче е препоръчително да използвате услугите на платформи, за които вече сте чували.

Потърсете отзиви

Много хора, организиращи си сами пътуване, са се подлъгали по фалшиви обяви за отдаване на апартаменти под наем. Измамниците например могат да ви насочат към фалшиви обяви за несъществуващ хотел. Един от аспектите, за които трябва да следите, е дали имотът има отзиви, пише BBC.

Никога не плащайте по банков път

Според правилата за защита на потребителите, ако използвате кредитна или дебитна карта, сте защитени от измамни трансакции. Това обаче не е валидно за банковите преводи или разплащанията с криптовалути.

Избягвайте да използвате отворени Wi-fi мрежи

Отворените Wi-fi мрежи са често срещан начин за хакери да прихванат лични данни или да инсталират зловреден софтуер на вашето устройство. Използването на такава на летището може да доведе до сериозни опасности като разкриването на паспортните ви данни. Експертите съветват в подобни ситуации да се уверите, че мрежата е защитена с технология за криптиране или да използвате VPN.

Също така трябва да

избягвате обществени зарядни станции.

По-рано тази година ФБР публикува предупреждение, че зарядните станции се използват от хакери за въвеждане на зловреден софтуер за наблюдение – „juice jacking“, в устройствата.

Обмислете резервацията през туристическа агенция

Един от начините да избегнете всички неприятности и притеснения около своето пътуване е да намерите човек, който да направи резервациите вместо вас. Туристическите агенции обикновено работят с проверени и доверени контрагенти, което намалява шансовете да бъдете измамени.

Актуално

Избрано за вас