Вади Рум – пустинята, вдъхновила десетки холивудски продукции

Снимка: Daniel Case/ Wikipedia

Вади Рум – пустинята, вдъхновила десетки холивудски продукции

Снимка: Daniel Case/ Wikipedia
Сподели

Акаба, Йордания – пясък, пустош и тишина, обхващащи 721 кв. км – това е Аракис на Земята. Пустинята, вдъхновила визията на „Дюн“ на Дени Вилньов, подобаващо се казва „Долина на светлината“ или „Долина на пясъка“ на арабски. По целия свят е позната с името Вади Рум.

Долината е в южната част на Йордания, близо до границата със Саудитска Арабия и на около 60 км от град Акаба. Пустинята е разположена на 1840 м надморска височина и при ясен ден е

възможно да се види Червено море от най-високата част,

позната с името Джабал Ум ад Дами.

Смята се, че наименованието на пустинята идва от това на древен град, споменат още в Корана – Ирам, градът на колоните. Пейзажът е напълно извънземен – докъдето стига човешкото око се вижда само пясъчни дюни и вертикални каменни планини. Всички те са богати на метална руда.

Долината Вади Рум е била дом на най-различни праисторически култури, оставили по стените на планините своите рисунки. До момента в долината са

открити над 20 000 петроглифа и 20 000 надписа,

които проследяват съществуването на хора на това място в продължение на 12 000 години. В момента основното население на пустинята са бедуините.

Друго име на Вади Рум е „Долината на Луната“ – заради лунния пейзаж, предаде БТВ.

Пустинята в Йордания става популярна на Запад за първи път след появата на култовия филм „Лорънс Арабски“. Тогава масовата публика за първи път се сблъсква с красотата на йорданската пустиня.

Мястото често е използвано за декор на научна фантастика. Във Вади Рум са снимани сцени от „Прометей“ на Ридли Скот, „Последни дни на Марс“ от 2013 г., „Марсианецът“ на Ридли Скот, Rogue One от вселената на „Междузвездни войни“, „Аладин“ на Disney, „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ и много други.

Дени Вилньов избира Вади Рум за Аракис – извънземната планета, на която се добива най-скъпата стока в цялата галактика – подправката, която удължава живота и прави междузвездното пътуване възможно.

В пустинята се намира и друга известна „филмова площадка“ – древният град Петра, чиито храмове изсечени в скалите, стават централни за историята в „Индиана Джоунс и свещеният Граал“.

Актуално

Избрано за вас