Забраниха на туристи да влизат в квартала на гейшите

Снимка: Unsplash

Забраниха на туристи да влизат в квартала на гейшите

Снимка: Unsplash
Сподели

Кметството на Киото забрани на туристите да влизат в района на гейшите заради неподходящото им поведение и тормоз над жените артисти, съобщава „Гардиън”.

Традиционните японски артисти гейко и майко, които минават по живописните улички на квартала на път за вечерни срещи в чайната,

редовно са преследвани от туристи със смартфони,

които пренебрегват знаците, изискващи да спазват дистанция. Има и оплаквания, че много от посетителите навлизат без разрешение в частна собственост.

През декември жителите на Гион – кварталът на гейшите, призоваха управата на града да предприеме действия срещу непокорните туристи, като подчертаха, че техният квартал „не е тематичен парк“.

„Някои посетители се държат като папараци аматьори, когато забележат гейша да се разхожда по тесните улички“, гласи  призивът.

Главната пътна артерия на района, улица „Hanamikoji“, ще остане отворена за външни посетители.

Предишните опити да се ограничи достъпът на туристите до жените, включително знаците и

глобите до 10 000 йени за фотографиране без съгласие,

не успяха да възпрат посетителите, решени да направят снимки на жените.

Киото не е единствената японска дестинация, която се бори със свръхтуризма, откакто ограниченията за Covid-19 бяха премахнати миналия април.

Властите в префектура Яманаши обявиха, че ще започнат да таксуват по 2000 йени (около 13 евро) за изкачване на планината Фуджи, където туристите често изхвърлят отпадъци и рискуват здравето и безопасността си при изкачване на 3776-метровата планина. Ежедневният брой посетители също ще бъде ограничен, когато през юли започне сезонът за катерене.

Най-голям брой туристи в Япония идват от Южна Корея, следвани от тези от Тайван и Китай, посочва „Гардиън“.

Актуално

Избрано за вас