Туристически данъци оскъпяват почивката в Европа

Туристически данъци оскъпяват почивката в Европа

Сподели

Изминалата 2023- та година беше успешна за туристическия бранш. Но много голяма част от него все още се възстановява от последиците от пандемията от COVID 19. В периода на пандемията в цените на туристическите услуги се забелязваше спад, защото предлагането бе по- голямо от търсенето. Тази година едни от най-известните и популярни дестинации са решили да вдигнат таксата си за туристи, като Гърция дори предвижда „климатичен данък“ и „данък култура“. Друга причина най- популярните дестинации да въвеждат такава новост е свързана с явлението на „свръхтуризма“ и невниманието на туристите към важни исторически обекти.

Париж- градът на любовта

Във фpeнcĸaтa cтoлицa вече е в сила почти двойна, дори и тройна цена като такса за oтceднaли в xoтeли, като тя вече ще възлиза на над 10 евро за хотел от средно ниво. Причината френското правителство да въведе тази мярка е и чисто стратегическа, предвид предстоящите събития в Париж, който е домакин на Олимпийските правителството очаква да си осигури около 400 милиона евро парични постъпления, които смятат да вложи в подобряване на публичен транспорт.

Снимка: webturism.ru

Германия – държавата на бретцелите

Известната като една от най- социалните държави в Европа, Германия въвежда т.нар. „данък култура“. Това се предвижда в столицата Берлин и в по- големите градове Франкфурт и Хамбург. И в тази държава няма да липсват по- високи такси за отседналите в хотели, Airbnb, къщи за гости.

Венеция – градът- държава

В красивия и романтичен италиански град пък ще ви излезе по- солено с допълнителна такса, ако прекарате само един ден там. Всички т.нар. „еднодневни“ туристи ще се таксуват допълнително. Тази мярка се планира от дълго време от местното управление и се очаква да се въведе от сезона на пролетта, когато и туристическия сезон във Венеция е най- силен. Таксите ще бъдат вложени в по- добри политики за опазване на околната среда.

Барселона – градът на Гауди

От април 2024- та година се планира да се увеличи туристическия данък с определени проценти, като идеята е средствата да се вложат в инфраструктурни подобрения и в публичен транспорт. Последната промяна на този данък е от 2018- та година.

Гърция – какво е „климатичен данък“

Това не е данък въздух, защото може би това ви излиза на първо място в главата. Нарича се така, защото обуславя желанието за възстановяването на щетите от горските пожари, които са често явление в различни гръцки курорти, поради твърде голямата суша. Данъкът климат за хотелите в различните курорти ще

варира от 1.50 евро до 7.50 евро

за различните звезди. Освен при отсядане, гръцките туристи, ще бъдат по- високи таксувани и в над 300 културно – исторически и археологически обекти. Тоест цената на билетите вече ще бъде по- висока, а мотивът отново е свързан с опазването на културното наследство и поддръжането на ниските цени до момента.

Снимка: bohemia.com

Великобритания

До края на тази година се очаква Обединеното кралство да въведе  Електронно разрешение за пътуване (ЕТА). То ще важи за хората, които не се нуждаят от виза за влизане в Обединеното кралство. Който не притежава такова разрешение ще бъде глобяван. Кандидатстването за ЕТА може да се извършва и онлайн. То ще се изисква за граждани без виза, включително граждани на ЕС и САЩ, които понастоящем могат да пътуват до Обединеното кралство без виза, ако го посещават за период до шест месеца.

Подобна виза планира да въведе и целият Европейски съюз, която още е предложение, което може да влезе в сила до края на годината, тя ще включва такса за посетители, които идват от страни, които не са членки на Шенген.

Актуално

Избрано за вас