Правете тези 14 домашни маски и косата ви ще ви благодари (част 2)

Снимка: DANIELLE DALY

Правете тези 14 домашни маски и косата ви ще ви благодари (част 2)

Снимка: DANIELLE DALY
Сподели

Независимо дали става въпрос за увреждане, сухота, люспи, накъсване или избледняване, всички се сблъскваме с проблеми с косата. Смяната на сезоните, топлината в помещенията, външните фактори и горещите инструменти за коса са само част от виновниците, които могат да причинят тези неприятности.

За щастие, не е нужно да ходите до магазина или да добавяте поредния козметичен продукт в онлайн количката си. Можете да се насочите направо към кухнята си за ежедневни съставки, които можете да превърнете в маска за коса „Направи си сам“, за да оправите косата си с помощта на няколко прости основни продукта от килера.

По-долу сме събрали най-добрите маски за коса „Направи си сам“ за всички ваши най-големи проблеми – от раздразнен скалп до увреждане и сухота. Блестящата и лъскава коса е само на една маска за коса разстояние – и дори не е нужно да излизате от къщи. Вижте кои са първите 7 маски ТУК.

8. Маска от кокосово масло, захар и етерични масла за пърхот
Снимка: GETTY IMAGES

Ако при понижаване на температурата по скалпа ви започнат да се появяват люспи, това може да се дължи на по-високата температура в дома ви, която изсушава кожата ви. Тази ексфолираща процедура помага за отстраняване и намаляване на люспите и служи като чудесен скраб за лице.

Съставки: 2 супени лъжици сурово нерафинирано кокосово масло, 4 чаени лъжички сурова захар, 5 капки масло от мента, 2 капки масло от чаено дърво

Начин на употреба: В малка купа смесете съставките. С помощта на пръсти или четка за боядисване на коса нанесете сместа директно върху двусантиметрови участъци от чиста, влажна коса под душа. След като нанесете равномерно, масажирайте нежно в продължение на 1-3 минути, след което пристегнете косата си и я оставете да престои по време на душа ви.

Захарта в този скраб се разгражда до гликолова киселина, която разтваря мъртвите кожни клетки. Кокосовото масло е богато на мастни киселини и има противовъзпалителни свойства. Маслото от мента подпомага кръвообращението на скалпа, а маслото от чаено дърво е противогъбично, антимикробно и антибактериално.

9. Маска от бадемово масло, майонеза и кисело мляко за сух скалп
Снимка: GETTY IMAGES

Ако страдате от сух скалп, бадемовото или кокосовото масло е ключова съставка, тъй като и двете могат да помогнат за поддържане на кожната бариера силна и хидратирана. Хората често смесват с майонеза и кисело мляко или мед, тъй като всяко от тях има противовъзпалителни свойства. Бонус: киселото мляко може също така да се справи с хвърчащите кичури.

Съставки: 2 с.л. бадемово масло (или заменете с кокосово масло), 2 с.л. майонеза, 1 ч.л. кисело мляко (или заменете с 1 ч.л. мед)

Начин на употреба: Смесете добре всички съставки в купа и нанесете върху скалпа. Оставете за 15-30 минути и изплакнете.

10. Маска за коса от яйчен белтък и лимон за мазна коса
Снимка: HENDRIK SULAIMAN / EYEEM//GETTY IMAGES

Ако сте склонни към омазняване на косата, маската от яйца може да направи чудеса. Използвайте само белтъците, които съдържат протеинови ензими и помагат за отстраняване на излишната мазнина.

Съставки: 1 яйчен белтък, сок от половин лимон

Начин на употреба: Нанесете върху косата от корените до краищата и оставете да действа от 30 минути до един час – по-дълго е по-добре. Изплакнете с хладка вода, не с гореща.

11. Маска от сода за хляб за пълно почистване
Снимка: MICHELLE ARNOLD / EYEEM//GETTY IMAGES

Между продуктите за грижа за косата и стилизиращите продукти е лесно да се натрупат слоеве от остатъци. Натрупванията могат да доведат до омазняване на кичурите, сплъстяване и дори люспи, подобни на пърхот. Преодолейте излишното омазняване и натрупване като използвате сода за хляб.

Съставки: Половин чаша шампоан, 1-2 супени лъжици сода за хляб

Начин на употреба: Смесете шампоана със содата за хляб, разбъркайте добре и изсипете върху мокра коса. Нежно масажирайте сместа в скалпа и я оставете да подейства няколко минути, преди да изплакнете обилно.

12. Маска за потъмняване с мед, ACV и кокосово масло
Снимка: GETTY IMAGES

Поддържането на хидратирана и здрава коса винаги подобрява нейния вид. Когато кичурите започнат да губят блясъка си, нанесете маска с ябълков оцет, който избистря и изглажда външния слой на косъма, за да увеличите блясъка.

Съставки: По една супена лъжица суров мед, ябълков оцет и кокосово масло (регулирайте количеството, но запазете равни части, ако имате наистина дълга или гъста коса)

Начин на употреба: Нанесете сместа върху влажна коса и я оставете да действа поне 20 минути, след което я измийте с шампоан. Тя е чудесна за всички типове коса и също така помага за задържане на цвета.

13. Изплакване със зелен чай и ябълков оцет при раздразнен скалп
Снимка: GETTY IMAGES

Макар че зеленият чай има многобройни ползи за здравето, можете да добавите към тях и „успокояващ скалпа“. Тоник, който съчетава антиоксидантния зелен чай и противовъзпалителното, хидратиращо ментово масло, може да помогне за успокояване на сухата, раздразнена кожа на скалпа.

Съставки: 1 чаша зелен чай, 2 капки масло от мента, 1 супена лъжица ябълков оцет

Начин на употреба: Разбъркайте добре, масажирайте скалпа и оставете да действа поне пет минути, преди да изплакнете.

14. Маска от овес, бадемово масло и мляко за изравняване 
Снимка: ARX0NT//GETTY IMAGES

Дайте на безжизнените кичури енергизиращ тласък с богата на протеини маска за коса от овесени ядки, мляко и бадемово масло. Нанесете върху влажна (не мокра) коса за най-добри резултати.

Съставки: Половин чаша овесени ядки, 2 супени лъжици бадемово масло, половин чаша мляко

Начин на употреба: Разбъркайте добре съставките. Разнесете маската по цялата коса и я оставете за 20 до 40 минути, след което измийте с шампоан.

Актуално

Избрано за вас