Пълноценният сън е само мираж? Спим по-малко от 7 часа

Снимка: Pixabay

Пълноценният сън е само мираж? Спим по-малко от 7 часа

Снимка: Pixabay
Сподели

Над 70% от българите имат проблем със съня и се събуждат поне веднъж вечер. Средната продължителност на техния сън им в делничен ден е 6 часа и 45 минути. Това показват данните от второ национално-представително проучване на агенция „Прагматика“ и isleep, публикувани по случай Световният ден на съня, който тази година е на 15 март.

В сравнение с миналогодишните данни се наблюдава, че

3% повече българи се наспиват добре. 

Хората смятат, че са им нужни средно около 8 часа и 20 минути сън, за да се чувстват истински отпочинали сутрин. Въпреки това обаче те спят около 2 часа по-малко. Средната продължителност на съня е 6 часа и 45 минути в делничен ден и 7 часа и 32 минути в почивен. Приблизително всеки втори се събужда уморен прекалено рано сутрин и има нужда от още сън през деня.

47% от анкетираните се въртят в леглото, 17 на сто сънуват кошмари, а 13% пият лекарства, за да заспят.

Мъжете спят по-добре от жените

и са по-ефективни и емоционално балансирани през деня.

Резултатите от проучването показват ясна връзка между различните етапи на жизнения цикъл и качеството на съня. 76% от младите хора на възраст между 25-29 години заявяват, че имат проблеми със съня. Този процент спада до 68% сред хората, които са в началото на 30-те си години.

Проучването обособява 6 групи хора спрямо етапа на живота, в който се намират. То показва и на какво се дължат безсънните им нощи:

„Млади бохеми“ (25-29 г.)

Отдадени са повече на забавленията, отколкото на съня. 55% от тях често се събуждат с главоболие, но недоспиването не им тежи, тъй като наваксват си съня през уикенда.

„Сънливи тандеми“ (26-33 г.)

Спят средно 7 часа и 29 минути почти без прекъсване. 89% са в сериозна връзка и съответно съжителстват с партньор.

„Среднонщи патрули“ (25-39 г.)

Очакват появата на бебе (40%) или се грижат за такова (80%)

„Виртуози в хаоса“ (30-40 г.)

Лутат се между емоции, но времето със семейството ги крепи. Държат на работата си, но децата са приоритет. Понякога здравето им страда заради стреса.

„Кариерни състезатели“ (26-43 г.)

Основен приоритет е кариерата. Спят най-дълго и се будят най-малко от всички групи. За сметка на това – над 50% от тях се будят трудно сутрин, пише „Булевард България“.

„Владетели на баланса“ (43-55 г.)

Отделят голямо внимание на здравословното хранене, избягват да използват телефони преди лягане. Въпреки това – имат неспокоен сън с често будене.

Данните от изследването показват и

връзка между качеството на съня

и здравословното, психичното и емоционалното състояние на човека, матрака и възглавницата, на които спим, храната, както и взаимоотношенията с хората около нас и настроението.

„Навиците и действията ни през деня рефлектират пряко в качеството на съня ни. Порочни практики като използване на мобилни устройства или четене на книга в леглото преди заспиване влошават качеството, а понякога и количеството на съня. Връзката тук е двупосочна, тъй като недостатъчният или непълноценен сън води до проблеми в настроението и емоциите през деня“, казва д-р Тодор Георгиев, който е част от екипа на лабораторията за изследване на съня в Пловдив.

Актуално

Избрано за вас