Бари Гиб, Куин Латифа и Били Кристъл получиха почетна награда на център „Кенеди“ за 2023 г.

Снимка: АП

Бари Гиб, Куин Латифа и Били Кристъл получиха почетна награда на център „Кенеди“ за 2023 г.

Снимка: АП
Сподели

Най-новата група носители на 46-те поред почетни отличия на центъра „Кенеди“ бяха приветствани на звездно събитие. То беше посветено на постиженията им през целия им живот в областта на изкуството и развлеченията, съобщава БТА, цитирайки АП.

Сред наградените са комикът Били Кристъл и актрисата Куин Латифа. Оперната певица Рене Флеминг, музикалната звезда Бари Гиб и хитовата изпълнителка Дион Уоруик също са сред отличените на гала вечерята. Събитието във Вашингтон беше с дрескод „черна вратовръзка“.

Всеки от тях получи персонални почести, които обикновено включват изяви и изпълнения, които се пазят в тайна от самите наградени.

При обявяването на наградените по-рано тази година президента на центъра „Кенеди“ Дебора Ф. Рътър нарече тазгодишната група на удостоените с титлата

„изключителна смесица от личности, които са предефинирали своите форми на изкуство“.

Наградата на центъра за „Кенеди“ е годишно отличие, което се присъжда на хора от сценичните изкуства за техния цялостен принос към американската култура. Те се връчват ежегодно от 1978 г. насам. А кулминацията им е през декември всяка година с галавечеря, на която се честват петима отличени в сградата на Операта на центъра „Кенеди“ във Вашингтон.

Ето и малко повече за отличените тази година:

Снимка: АП

Актьорът Били Кристъл придобива национална известност през 70-те години на миналия век с ролята на Джоди Далас в ситкома „Сапун“. Кристъл е известен и с ролите си във филми като „Когато Хари срещна Сали“, „Принцесата булка“, „Хвърли мама от влака“, „Анализирай това“ и „Анализирай онова“.

Кристъл, който през 2007 г. получава наградата за постижения в комедията „Марк Твен“ на центъра „Кенеди“, се присъединява към елитна група носители и на двете отличия – Дейвид Летърман, Стив Мартин, Лорн Майкълс, Лили Томлин, Карол Бърнет и Нийл Саймън.

Снимка: АП

Дион Уоруик става известна през 60-те години на миналия век. Тя е муза на звездното дуо автори на песни Бърт Бакарак и Хал Дейвид. Певицата споделя, че гордостта ѝ от получаването на наградата ще бъде примесена с „мъничко тъга, защото Бърт и Хал няма да бъдат там“.

Дискографията на Уоруик включва поредица от хитове, както със, така и без Бакарак, сред които I Say a Little Prayer, I’ll Never Love This Way Again и That’s What Friends Are For.

На 82-годишна възраст Дион Уоруик със задоволство и хумор пренебрегна част от традицията на центъра „Кенеди“ – да бъде изненадана от оказаната ѝ чест. Певицата каза, че напълно заслужава наградата, както и че

понякога се е чудила защо е трябвало да я чака толкова дълго.
Снимка: АП

Шестдесет и четири годишното сопрано Рене Флеминг е сред най-изтъкнатите оперни певици  на своето поколениe. Има редица отличия, сред които Национален медал за изкуство. Той ѝ е връчен от тогавашния президент Барак Обама, както и почетно членство в английската Кралска музикална академия.

„В САЩ няма друго подобно отличие. Наистина се надявах един ден да го получа“, каза Флеминг, визирайки наградата на центъра „Кенеди“.

Интересен факт е, че Рене Флеминг е пяла на шоуто между полувремената на Супербоул през 2014 г. заедно с друга от тазгодишните избраници – 53-годишната Куин Латифа.

Снимка: АП
Куин Латифа става звезда още на 19 години,

прочувайки се с дебютния си албум и хитовия сингъл Ladies First. Тя се ориентира към разнообразна кариера, която включва седем студийни албума, роли в многобройни телевизионни предавания и филми и номинация за „Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща роля за изпълнението ѝ в „Чикаго“.

Снимка: АП

Бари Гиб пък става световноизвестен като част от една от най-успешните групи в историята на съвременната музика – „Би Джийс“. Заедно с покойните си братя Робин и Морис Гиб той изпълнява почти неповторима поредица от хитове, които дефинират цяло едно музикално поколение.

Бари Гиб споделя, че от време на време е мислил за отличието на центъра „Кенеди“, но е смятал, че е арогантно да го очаква.

„Щеше ми се сега и братята ми да са тук“, допълва Гиб.

В дните на славата на „Би Джийс“ донякъде в сянка остава брилянтното му майсторство като автор на песни. Сега Бари Гиб казва, че е удовлетворен от факта, че песните му продължават да живеят в множество кавъри на съвременни изпълнители като Алисън Краус и Кийт Ърбан.

Актуално

Избрано за вас