„История в цветове“ разказва изложба на български килими в Париж

Hand-woven carpet with ethnic and folk pattern

„История в цветове“ разказва изложба на български килими в Париж

Hand-woven carpet with ethnic and folk pattern
Сподели

За първи път след повече от век оригинални български килими от 19-ти и 20-ти век ще бъдат представени във Франция в Галерията на Българския културен институт в Париж.

От 18 април до 14 юни т.г. във френската столица ще бъдат изложени 35  автентични килима от Чипровци, Котел и Пирот, собственост на частна колекция. Бутиковата изложба „ИСТОРИЯ В ЦВЕТОВЕ. 350 години българско килимарство“ включва редки екземпляри от различни региони и периоди на над тривековната ни традиция в килимарството.

Експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до момента представяне на български килими във Франция.  От април до ноември 1900 г. изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на новия 20-ти век.

Фабриката от Котел „Балабанов“ получава сребърен медал от изложението.

От 1900 година до сега, това българско изкуство не е било представяно във Франция, пише kulturni-novini.info.

Проектът предвижда и издаването на книга. Изданието ще събере над 150 фотографии и изображения на български килими и техните орнаменти. Ще бъдат публикувани и основни факти около историята, районите на производство в миналото и тяхната специфика.

Експонираните в изложбата артефакти и публикуваните образци в книжното издание са собственост на Якоб ван Бейлен. Той е

притежател на най-богатата частна колекция

от над 900 автентични старинни български килими от различни региони на страната. Той е холандец по произход, но от 2010 г. живее във Велико Търново. Мечтата му е да създаде Национален музей на българското килимарство, където ценните оригинали да продължат да бъдат съхранявани и запазени за идните поколения.

Традицията на Чипровското килимарство е част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2014 г.  Изложбата може да бъде разгледана от 18 април до 14 юни в Галерията на Българския културен институт в Париж.

Актуално