Каква е тайната на мустаците на Салвадор Дали?

Снимка: Gallery Montmartre

Каква е тайната на мустаците на Салвадор Дали?

Снимка: Gallery Montmartre
Сподели

Игриви и провокативни, мустаците на Салвадор Дали са нещо повече от обикновени косми по лицето, а смело артистично изявление. В ексклузивно интервю за BBC художникът сюрреалист споделя тайната зад най-известния мустак в света.

През 1955 г. испанският художник Салвадор Дали разговаря с ветерана Малкълм Мъгеридж в предаването „Панорама“ на Би Би Си и разказа за най-силния символ на своята артистична идентичност – мустаците си.

Мъгеридж признава, че всъщност трябвало да попита известния сюрреалист за причудливите съновидения, които са го прославили, но гледката на пламтящите лъскави мустаци на Дали се оказва неустоима за него.

„В началото на тези мустаци

използвах един много естествен продукт –  фурми,

знаете ли плода? В последния момент на вечерята не си почиствам пръста и слагам малко в мустаците си и те остават„, разказва той.

„Сега използвам един истински продукт, много добър – унгарски восък Pinaud“, допълва творецът.

Мъгъридж продължи да разказва, като настояваше художникът да му даде повече подробности за своята

коса, която не се поддава на гравитацията.

Така откри, че художникът я почиства всяка вечер, като я оставя да омекне и да падне през нощта. Стана ясно още за колко време се приготвя сутрин – за три минути, а също и как мустаците му служат като практическо средство за „вдъхновение“.

Дали е имал мустаци още от 30-те години на миналия век. Първоначално обаче те са били сравнително скромни и се е основавали на популярния по онова време образ на американския актьор Адолф Менджу. Но с напредването на годините те „подобно на силата на моето въображение, продължават да растат“.

Към 40-те години на ХХ в. той отглежда и оформя мустаците си на все по-драматична височина, а обърнатите им краища напомнят на друг по-ранен испански художник – Диего Веласкес. Характерното окосмяване по лицето на Дали служи като смело изявление на намеренията му, въплъщавайки

бунтарство, творчество, непочтителност,

индивидуалност и абсурдност. Мустаците му стават толкова внимателно изработени, колкото и публичният му образ. Преувеличените им извивки, подобно на картините му, сблъскват зрителите с абсурда

„Мога да се сетя за няколко други художници, които са преследвали славата и богатството си толкова агресивно, колкото Салвадор Дали. Той активно се превърна в търговска марка, безсрамно рекламирайки себе си с всички необходими средства“, казва изкуствоведът Дейвид Дибоса в документалния филм „Изкуство“ по BBC през 2022 г.

Независимо дали са завити във формата на осмица, обсипани с цветя или вързани с панделка, мустаците му стават толкова внимателно изработени, колкото и публичният му образ. Преувеличените им извивки, подобно на картините му,

изправяха зрителите пред абсурда,

предизвиквайки ги да поставят под въпрос условностите и собствената си реалност. Той служи за затвърждаване на образа му в съзнанието на публиката. Превръща се в драматичен визуален сигнал за ексцентричния, театрален и непочтителен дух, който определя артистичната личност на художника.

Понякога той

използва мустаците си като четка за рисуване или ги включва в картини,

сред които „Автопортрет с Фрид Бейкън“, размивайки още повече границата между изкуството и живота, сериозното и комедийното, реалното и сюрреалистичното.

В подобаващо сюрреалистичен епилог, който илюстрира непреходната сила на игривия мотив, когато

тялото на Дали е ексхумирано за тест за бащинство през 2017 г.,

почти три десетилетия след смъртта му през 1989 г., мустаците му все още са напълно непокътнати и приличат на часовникови стрелки, показващи 10:10.

„Нямах търпение да го видя и бях напълно зашеметен“, казва тогава пред испанската радиостанция RAC1 Нарсис Бардалет, който е отговарял за балсамирането на тялото на Дали.

Актуално

Избрано за вас