Белгийската опера представи „Касандра“, посветена на последствията от климатичните промени

Белгийската опера представи „Касандра“, посветена на последствията от климатичните промени

Сподели

Белгийската национална опера представи премиерно „Касандра“ – оригинална музикална творба, в която митичната пророчица и учен предупреждават за опасностите от климатичните промени. Те обаче остават нечути, пише Ройтерс.

Действието се развива в паралелни светове – единият е този на Касандра, прокълната от древногръцките богове съвременниците да не ѝ вярват, тъй като предсказва падането на Троя, което се превръща в кървава касапница.

Съвременното ѝ превъплъщение е Сандра. Тя е учен, специализиран в анализа на

данни от айсбергите и ужасена от жестокото бъдеще,

което се задава. Причината е рекордно бързото темпо на топене на ледовете, пише БТА.

Тъй като не може да разпространи посланието си, Сандра се опитва чрез стендъп комедия да предизвика промяна в поведението.

Звукът от пропукващите се ледове се слива с музиката, композирана от Бернар Фокрул. Матю Джослин, чието дело е либретото, казва, че са били вдъхновени от дискусии с млади климатични активисти.

Докато големи, бели и висящи вертикални листове, приличащи на айсберг, падат на пода един след друг, Касандра и Сандра се чудят дали те виждат повече от другите, или хората отказват да признаят това, което е пред очите им. Въпросът е подчертан и от хора, като изпълнителите в него са със завързани очи.

Операта, чиято продължителност е час и половина, не предлага катарзис, а предизвиква неудобство в публиката от прощалните реплики на Сандра и въпрос, който тя отправя към хората: „Какво сега?“.

Актуално

Избрано за вас