Вечер с музиката на Джон Уилямс

Снимка: Софийска филхармония

Вечер с музиката на Джон Уилямс

Снимка: Софийска филхармония
Сподели

Вечер с музиката на Джон Уилямс – един от най-популярните композитори за филмова музика. Концертът ще бъде на 9 февруари 2023 г. в голямата зала на Софийска филхармония.

Джон Уилямс – човекът, без когото киното нямаше да е същото.

Американският композитор написва музиката на някои от най-популярните, разпознаваеми и високо оценени от критиката филмови музикални произведения в историята на киното. В това число, разбира се музиката на „Хари Потър“, „Междузведни войни“, „Супермен“ и др. Дългогодишното приятелство между Уилямс и Спилбърг ражда едни от най-вълнуващите колаборации, които киното познава.. Дуетът е синоним на това какво означава плодотворна, честна и задълбочена връзка между двама души, които правят филми заедно. През календарната 2022 г. се навършиха 50 години от първата среща между Спилбърг и Уилямс, която се случва, когато режисьорът е в процес на подготовка на първия си пълнометражен филм „Шугарленд експрес“; след като е впечатлен от работата на Уилямс за филми като „Рейвъри“ и „Каубои“, режисьорът решава, че той е типът композитор, който търси. Останалото, както се казва, е история.

В своята кариера, която продължава вече седем десетилетия,

Джон Уилямс е носител на 25 награди „Грами“,

седем награди на Британската филмова академия, пет награди „Оскар“ и четири награди „Златен глобус“. С 53 номинации за награди „Оскар“ той е втората най-номинирана личност след Уолт Дисни. Композициите му се смятат за олицетворение на филмовата музика и той е считан за един от най-великите композитори в историята на киното, редом до Ханс Цимер.

А сега българските зрители, ще могат да се насладят на музиката на Уилямс на живо,

благодарение на диригент  Найден Тодоров – директор на Софийска филхармония и музикантите от Национален филхармоничен хор и Национален филхармоничен оркестър.

Програмата за вечерта ще включва

Джон Уилямс – Марш на Индиана Джоунс от филма „Похитителите на изчезналия кивот“

Джон Уилямс – Музика от филма „Супермен“

Джон Уилямс – Празнична коледна песен от филма „Сам вкъщи“

Джон Уилямс – Сюита „Извънземното“

Джон Уилямс – Сюита „Хари Потър и философският камък”

Джон Уилямс – Тема из филма „Джурасик парк“

Джон Уилямс – Теми из „Междузвездни войни“

Цените на билетите вариат между 30 и 55лв и могат да бъдат закупени от сайта на Eventim или от касите на Софийска филхармония.

Актуално

Избрано за вас