Ед Шийрън спечели делото за плагиатство: Няма да бъда касичка за изнудвачи

Ед Шийрън спечели делото за плагиатство: Няма да бъда касичка за изнудвачи

Сподели

След като през 2017 г спечели дело за плагиатство в Лондон за вселенския си хит Shape of You, Ед Шийрън бе признат за невинен и по случая с Thinking Out Loud в Ню Йорк. В проточилият се 8 години казус

наследниците на Марвин Гей използваха неговата Let’s Get It On като повод за обезщетение в размер на 5.3 милиона долара

Журито отсъди в полза на поп звездата от Съсекс, с което направиха огромна услуга и на феновете.

„Очевидно е, че съм много щастлив и в крайна сметка няма да се пенсионирам.“, сподели след заседанието Шийрън, цитиран от BBC. Той се бе заканил да приключи с музиката в случай на обратен развой на събитията.

„В същото време съм зверски разтърсен от факта, че подобни безпочвени искове стигат до съда изобщо. Прекарахме 8 години, говорейки за 2 песни с драматично различни тесктове, мелодии и

4 акорда, които се ползват от създателите на музика по цял свят, всеки ден

Тези акорди са често срещана комбинаиця, използвана много преди появата на Let’s Get It On. Те са част от азбуката в създаването на музика. Има ги в инструментариума на всеки артист и никой не държи правата върху тях, както и никой няма права и върху цвета синьо.“

Шийрън заяви пред журналисти, че

не е бил и никога няма да бъде одушевена касичка за изнудвачи

Той допълни, че подобен тип дела носят емоционални щети на всички замесени. По време на седем дневния процес в Манхатън певецът е пропуснал погребението на баба си в Ирландия – момент, който никой няма да му върне.

„Ако развързката на този случай бе друга, с лекота щяхме да кажем „сбогом“ и на творческата свобода на авторите на музика.“, категоричен е носителят на „Грами“.

По време на процеса
музиколог сподели в защита на Шийрън, че оспорваната прогресия от 4 акорда
е използвана в няколко песни преди хита на Марвин Гей от 1973.

Музикантът от своя страна свири и пя фрагменти от Thinking Out Loud, която е написал с приятеля си Ейми Уедж, вдъхновен от любовта между баба си и дядо си. Адвокатът на Шийрън Илейн Фаркъс обясни, че приликите в прогресията и ритъма на двете песни са „буквите от азбуката на музиката“.

През 2015 г. наследниците на Марвин Гей спечелиха 5.3 милиона от дело за плагиатство

срещу хитмейкъра Фарел Уилямс и изпълнителя Робин Тик. Журито отсъди, че техния хит Blurred Lines е взаимстван от класикаат Got to Give It Up.

Актуално

Избрано за вас