Фиджитал арт: Значимо ново изкуство или странно звучащо словосъчетание

Фиджитал арт: Значимо ново изкуство или странно звучащо словосъчетание

Сподели

„Фиджитално изкуство“ (Phygital art) може и да не е най-елегантната фраза в английския език, но в определени кръгове тя предизвиква оживление.

Комбинацията между физическо и цифрово –

изкуство, което обединява най-доброто от двата свята, за да създаде нещо изцяло ново.

Интересът към тази арт форма нарасна, след като криптоизкуството в лицето на „NFT“ (съкращение от Non-Fungible Token – от англ. неизменяем/незаменим токен), избухна в мейнстрийма през 2021 г. Тогава дигиталният художник Майк Винкелман – Beeple взриви пресата, след като продаде NFT творба за 69 млн. долара.

Но оттогава насам ентусиазмът за NFT е охладнял.

Някои виждат „фиджиталното“ като начин

да се обосноват дигиталните творби в по-надеждни, традиционни форми, докато други го виждат като начин да се запознае публиката с идеята за дигитално изкуство.
Фотокредит: Signal Festival

„Фиджитални“ творби започнаха да се появяват в ориентирани към бъдещето галерии по целия свят. А с новата вълна от модерни инициативи

Дубай изглежда е решен да постави тази форма на изкуството на картата.

Международният панаир Art Dubai има дигитален компонент, който изследва новите медийни и технологични тенденции, включително фиджиталните произведения.

През 2021 г. галерията Firetti Contemporary проведе изложба, наречена „NFT/ IRL“ (in real life), показвайки физически произведения на изкуството до техните цифрови аналози. Наскоро в центъра на Дубай отвори врати и галерията Mondoir, специализирана в NFT изкуство. Театърът на дигиталното изкуство пък включва фиджитални произведения в своите високотехнологични мултисензорни изложби.

Фотокредит: Firetti Contemporary
За мнозина написаното до тук звучи като на чужд език. За да открехне още повече завесата, CNN говори с някои от най-прогресивните институции за изкуство в Дубай.

Медията се интересува защо градът е сред авангарда на този иновативен формат. И дали фиджиталното изкуство е значимо ново движение, или просто нежелано допълнение към речника ни.

Мара Файерти, основател и управляващ партньор на галерия Firetti Contemporary:

„Целта на фиджиталното изкуство е да преодолее пропастта между дигиталния и физическия свят, като често размива границите между тях. То може да приема различни форми,

включително интерактивни скулптури, смесени медийни инсталации,

дигитални картини и пърформанси, които съчетават живи елементи с дигитални проекции или ефекти“.

Пабло дел Вал, артистичен директор на Art Dubai, обяснява:

„Phygital има елементи, които считаме за традиционни като архитектурно пространство, триизмерна структура или физическа структура, която можете да докоснете. Те са съчетани с цифрови елементи като технология за 3D принтиране, блокчейн технология, разширена реалност (AR), виртуална реалност (VR) … и/или елементи на изкуствен интелект (AI)“.

Пабло дел Вал дава пример именно с криптотвореца Beeple: „Творбата е нещо като кинетична видео скулптура – четири видео екрана, полиран алуминиев метал, рамка от махагоново дърво, два медийни сървъра, безкрайно видео със съответния динамичен NFT.

Творбата показва астронавт, който се разхожда във вселена от отпадъци и остатъци.

Известни художници като Джеф Кунс и Франк Стела също са създавали фиджитални творби, в които колекционерите им могат да отпечатат 3D скулптурите им“.

Каква е разликата между phygital и NFT, обяснява основателят на художествената галерия Mondoir в Дубай Амир Солеймани.

„Технически погледнато, всички активи, съхранявани в блокчейн, са NFT. Цифровото изкуство, съхранявано в блокчейн като нефундаментален токен, може да бъде преживяно физически чрез цифрови дисплеи, които позволяват на зрителите да наблюдават или да взаимодействат с цифровите творения в случай на инсталации. „Phygital“ е метод за свързване на цифровото и физическото измерение. Той може да се използва за нецифрови NFT или активи, намиращи се извън веригата“.

Фотокредит: Signal festival / Viktor Schwing
Къде е позиционирано изкуството на изкуствения интелект?

Изкуственият интелект е един от елементите, които позволяват дадено произведение на изкуството да бъде описано като фиджитално. Художниците, работещи с програми за изкуствен интелект, невронни мрежи, код и алгоритми, създават произведения, които отвеждат зрителя на ниво реалност, което смесва истинското и неистинското. Образи, ситуации, действия и персонажи могат да бъдат манипулирани, създавайки ситуации и действия, които никога не са съществували…

Сред художниците, които са пионери в този подход, е Рефик Анадол, който стартира нов проект в Art Dubai през месец март.

 

Рефик Анадол и Леонардо ди Каприо
Артистите и кураторите все още са резервирани в отговорите си на въпроса колко бързо и колко масово ще стане този вид изкуство.

Основната причина е, че физическото изкуство заема уникално и трайно място в човешката култура и ще продължи да бъде ценено заради своите осезаеми качества и емоционалната връзка, която може да предизвика.

Освен това не всеки зрител взаимодейства достатъчно силно с дигиталните концепции, все още.

Това ли е бъдещето?

Фиджитално изкуство предлага нови възможности за ангажиране и участие на публиката. Зрителите често могат да взаимодействат с произведенията на изкуството чрез докосване, движение или дори чрез своите смартфони или други устройства. Този интерактивен характер на фиджиталното изкуство може да създаде уникални и динамични преживявания, размивайки границите между наблюдателя и самото произведение на изкуството.

Фиджитално изкуство е тук, за да създаде преживяване. То улеснява разбирането и взаимодействието. Бъдещето е на дигиталното изкуство.

Възходът на технологиите несъмнено разширява хоризонтите пред художественото изразяване, но

нищо няма да замени това, което хората създават с ръцете си, е заключението на експертите.
Фотокредит: Рефик Анадол

Четете още:

Изкуствен интелект, човешки хумор и български политици

Как изкуственият интелект променя изкуството

Ботове срещу артисти: Human Artistry защитава правата на творците

Репродукция на „Момичето с перлената обеца“ от изкуствен интелект взриви Нидерландия

Актуално

Избрано за вас