Изложба дава нов живот на боклука

Изложба дава нов живот на боклука

Сподели

До 21 октомври, галерия ONE в София е домакин на проекта „Вторични суровини“ с автор Боряна Пандова – изложба, даваща нов живот на боклука. Чрез проекта тя интерпретира темата за фотографския трансфер, заедно с колегите си Мария Паунова и Ивайло Митев от работилница Пункт.

Всичко започва от няколко изпадали от градските дървета и храсти цветове, търкаляни през сезоните, за да изтлеят и дадат нов живот. С така уловения в камерата на Боряна миг от жизнения кръговрат започват въпросните трансфери. От снимката, пренесена върху дървена плоскост, преведена в

гротескно-функционалния диалект на предметите

на Мария и Ивайло се получава едно движение на идеите от състояние в състояние, подобно на флуидността на природните съставки.

Използването на намерени обекти и колажи има дълга история в изкуството на 20ти и 21ви век. Много вълнуващи нови идеи са родени чрез деконтекстуализация и неочаквана комбинация от различни елементи. Обратно на рециклирането, ъпсайклинга (upcycling – творческо повторно използване на всякакви захвърлени предмети,

често възприемани от обществото като боклуци

е трансформация на обекта в нещо с по-висока стойност, без това да унищожава изначалния материал. И въобще “Какво е боклука и какво да правим, за да не се удавим в него?” “А на кого прехвърляме отговорността за нещо, което ще ни съпътства до края на времената?”

Изложбата „Вторични суровини“ се опитва да обърне гледната точка към тези въпроси.

15-то издание на „Антистатик“ започва на 9 май

Актуално

Избрано за вас