С началото на сезона миланската „Ла Скала“ призова за солидарност с жертвите на насилие

Снимка: Holden Luntz Galllery

С началото на сезона миланската „Ла Скала“ призова за солидарност с жертвите на насилие

Снимка: Holden Luntz Galllery
Сподели

Традиционното начало на сезона в италианския оперен театър „Ла Скала“ в Милано мина под знака на солидарността с жертвите на домашното насилие и на призиви за борба с фашизма, предаде БТА.

Сезонът в миланския театър се откри вечерта на 7 декември с

операта „Дон Карлос“ на Дзузепе Верди под диригентството на маестро Рикардо Шаи

и под режисурата на Луис Паскуал. Сред почетните гости на събитието бяха италианската пожизнена сенаторка Лилиана Сегре, оцеляла от Холокоста, която и до днес е жертва на антисемитски нападки, кметът на Милано Джузепе Сала и др. Сред почетните гости бяха и певицата Пати Смит и режисьорът Педро Алмодовар, много италиански журналисти, политици и звезди от шоубизнеса.

Постановката на „Дон Карлос“ предизвика

13 минути овации след приключването си.

По традиция преди операта беше изсвирен химнът на Италия. Събитието обаче беше белязано и с политически изказвания и протестни действия.

Много от известните личности снощи в „Ла Скала“, освен традиционните за началото на оперния сезон тоалети в черно и златисто, бяха заложили на червения цвят в знак на съпричастност с убитите жени в Италия. Една от зрителките дори беше изрисувала с червена боя символ на лицето си срещу насилието над жени, друга беше

изписала на ръката си протестни надписи срещу насилниците над жени.

Някои от гостите на премиерата заявиха, че избирайки да облекат червена рокля, или да обуят червени обувки, са искали да напомнят на всички за съдбата на убитите Джулия Трамонтано и Джулия Чекетин.

Актуално

Избрано за вас