Кристен Стюарт оглави журито на „Берлинале“

Снимка: Les Inrocks

Кристен Стюарт оглави журито на „Берлинале“

Снимка: Les Inrocks
Сподели

73-ият филмов фестивал „Берлинале“ вече започна! Американската актриса и режисьор Кристен Стюарт тази година е председател на журито на „Берлинале“. От 16 февруари до 26 февруари германската столица ще чества световното кино. Преди връчването на „Златна мечка“ за 2023 г. Кристен Стюарт, председател на тазгодишното жури, даде първата си пресконференция.

В първия ден на фестивала в Берлин актрисата и режисьор Кристен Стюарт отговори на въпроси на журналисти,

включително за здравословното състояние на индустрията. Актрисата откирто заяви че не смята, че идеята за създаване на филми умира, напротив, тя напомни на публиката, че „никога не сме спирали да разказваме истории“. Като припомни също, че именно жизнената потребност да се твори е породила цялата филмова индустрия. И това винаги ще бъде така.

Киното е вечно

Напук на всички присъди за близката смърт на киното,  Стюарт заяви, че филмите ще живеят вечно.  Тя призна също, че малко се притеснява да председателства журито на Берлинале. Variety съобщава, че Стюарт е „готова да бъде променена от всички филми и променена от хората около нас“. На въпрос на журналист кои са любимите ѝ международни филми, тя предпочете да отговори, че „не носи списък с велики режисьори, който да извади от джоба си“.

Най-доброто от световното кино в европейската столица,

Международното жури на 73-тото Берлинале е подбрало най-доброто от съвременното световно кино. През следващите две седмици то прожектира филмите. На 26 февруари, неделя журито ще връчи наградите за заслужилите филми. Пълното повторение на пресконференцията на журито можете да намерите в канала на Берлинале в YouTube.

Актуално

Избрано за вас