Живот като на кино, или как да изкараш милиони с „нищоправене“

Живот като на кино, или как да изкараш милиони с „нищоправене“

Сподели

Най-новата „схема“, пише британският The Guardian, за печелене на пари от холивудски звезди е „нищоправене“.

Актрисата и сценарист

Фийби Уолър-Бридж е получила сумата от 60 млн. долара от Amazon без да е направила нов сериал.

Според изданието изглежда, че тя не е сама в това да да не прави нищо.

Фийби Уолър-Бридж и Доналд Глоувър. Фотокредит: Уикипедия

През 2019 г. носителката на „Еми“, създателка на хитовия сериал Fleabag, подписа договор за 20 млн. долара годишно със студиото Amazon.

Първоначално тя трябваше да си сътрудничи с Доналд Глоувър в сериал по филма от 2005 г. „Мистър и мисис Смит“. Сблъсъкът на творчески стилове обаче я кара дори да не пристъпи към проекта.

Тогава може да работите по сериал за Tomb Raider, казаха от Amazon. Според The Hollywood Reporter наемането и на шоурънър, който да поеме цялата творческа дейност по продукцията, обезмисля ролята на Уолър-Бридж.

Накратко, британката е прибрала 60 млн. долара от Amazon през последните няколко години, без изобщо да е създала ново шоу. Тя съвсем не е единственият творец, на когото се плащат големи пари за много малко работа.

принц Хари и Меган Маркъл
През 2020 г. Хари и Меган подписаха многогодишен договор с Netflix на стойност 100 млн. долара.

„Нашият фокус ще бъде върху създаването на съдържание, което информира, но и дава надежда“, заяви двойката по това време.

Миналата година Netflix  пусна документалната поредица „Меган и Хари“, а надеждите след това бяха за продължения с прилично оригинално съдържание. Засега не е ясно дали това ще се случи. Седемте епизода на Live to Lead (Живей, за да водиш) пък бяха пуснати бе особени фанфари. А заради съкращения, Netflix отмени и анимационния сериал на Меган, наречен Pearl.

@southpark

Създателите на американския сериал за възрастни „Саут Парк“ (South Park) – Мат Стоун и Трей Паркър, явно са открили същата вратичка.

През 2019 г. те подписаха договор на стойност

500 млн. долара с Warner Discovery за излъчване на поне 30 нови епизода на сериала.

В крайна сметка изпълниха по-малко от половината от обещаното.

През 2021 г. тандемът подписва отделна сделка за 900 млн. долара с Paramount+ за осъществяване на ексклузивни „събития“, които по същество изглеждат като по-дълги епизоди на South Park. Тогава стана ясно, че Warner Discovery няма ексклузивитет.

Стигна се до съд, защото според Warner Discovery, Paramount са „заобиколи договорните задължения на South Park“. От своя страна сериалът като че ли се подиграваше със събитията и пусна поредица от специални филми, наречени „Стрийминг войни“.

The Rachel Maddow Show

Британскто издание припомня още един интересен мениджърски подход.

Рейчъл Мадоу, която води собствено шоу по MSNBC, постига толкова висок рейтинг, че американският конгломерат за масови медии и развлечения

NBCUniversal трябваше да й плати, за да не напуска.

Така Мадоу получи чек за 30 млн. долара годишно, за да остане в компанията и да не напуска шоуто, което води от 13 години.

Фотокредит: pixabay / Уикипедия / The Rachel Maddow Show / @southpark

Актуално

Избрано за вас