„Любов по време на война“ – за надеждата през тежките времена

Фотокредит: Гео Карл Павлов

„Любов по време на война“ – за надеждата през тежките времена

Фотокредит: Гео Карл Павлов
Сподели

Преди броени дни се състоя премиерата на последния спектакъл на режисьора Йордан Славейков – „Любов по време на война“ на сцената на I Am Studio.

Режисьорът събира разкази на реални хора от Украйна и техните преживявания по време на войната в един

разтърсващ документален спектакъл.

Представлението разглежда истински истории на потърпевшите от военните действия, които се стремят да опазят нормалното си ежедневие. Историите нямат уточнен финал, нито трагичен, нито щастлив. Те просто увисват във въздуха и показват на зрителите едно реално парче от истинския живот на украинците, които се стремят да запазят своите чувства живи.

Фотокредит: Гео Карл Павлов

Макар че Славейков е автор на пиесата, той се

самоопределя като преводач на свидетелства.

Този спектакъл за него е лична мисия, тъй като през 2021-ва година, режисьорът е работил в театъра в украинския град Ровно, където остава два месеца. Там той създава приятелства, а новината за войната в началото на 2022 г. го шокира.

През 2021 г. поставях в Украйна. Не само с актьорите и екипа на моя спектакъл станах близък. А и с още колеги от театъра. И когато започна войната говорех с тях всеки ден. И след като поне привидно отмина първоначалният ужас от факта, че руснаците ги атакуват и избиват, моите приятели започнаха да споделят и

как войната променя отношенията с партньорите им.

И как се налага да се борят със самата война, която оказва влияние на всеки един човек, за да запазят отношенията им„, разкрива Славейков, споделят от Lupa.

Фотокредит: Гео Карл Павлов

Актьорите Августина-Калина Петкова и Стефан Кондров пресъздават шест–седем истории на любовните взаимоотношения и емоционален опит на украинци от различни поколения. Режисьорът изследва как любовта се противопоставя на смъртта по време на война.

Интересното е, че в спектакъла има истории и на хора, които не познавам. Мои приятели разказали на свои приятели как един режисьор от България иска на езика на театъра да разкаже, да остави свидетелства за техните човешки взаимоотношения. Докато там има война те не живеят пълноценно, колкото и да се опитват, те преживяват.“, каза режисьорът.

Центърът в спектакъла на Славейков не е ужасът и грозната страна на войната. Той идва по-скоро като ехо, отзвук от далеч, на фона на надеждата и любовта. Спектакълът не цели да отврати и да шокира зрителите, а да покаже, че и в най-тежките времена, хората са способни да проявят човечност и да се обичат.

Следващата дата на „Любов по време на война“ в I Am Studio е на 13-ти юни.

 

Актуално

Избрано за вас