Любен Чаталов откри звезда с името си на фестивала „Златната липа“

Любен Чаталов откри звезда с името си на фестивала „Златната липа“

Сподели

Актьорът Любен Чаталов откри звезда с името си и посади своя липа в Стара Загора по време на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“.

На брифинг минути преди символът на Стара Загора- липата, да стане част от звездната гора до операта в града,

Чаталов разказа, че е стартирал случайно пътя си в киното

По онова време той учел за озеленител и изобщо нямал идея да си изкарва хляба пред камера, пише БТА.

Любен Чаталов и Иван Иванов („Лавина“, „Комбина“, „Всичко е любов“) започнали работа в метеорологичната служба на летището. Там обаче работел и техният приятел Слави, който няколко години кандидатствал във ВИТИЗ, но все не го приемали. От слушане на репетициите му, Иван Иванов и Любен Чаталов наизустили всички етюди. Накрая Слави ги убедил да кандидатстват заедно с него, на шега.

Минали първи кръг, минали втори, трети, четвърти кръг и все чакали да ги скъсат.

„Все успокоявах Иван, че накрая ще видят, че за нищо не ставаме, и ще ни пуснат да си ходим“, спомня си звездата от „Опасен чар“ и „Прилив на нежност“. Но ги приели. „Останахме да следваме, защото преценихме, че е по-добре да си студент, отколкото да работиш. Все щяха да видят, че за нищо не ставаме и да ни изгонят. Във втори курс обаче Иван Иванов засне „Всичко е любов“, аз пък заснех „Игра на любов“ и като тръгна… чак до днес…“.

И допълни; „Не съм имал време да мисля за театър.

Винаги съм бил толкова зает,

че се чудя кога съм успял да се оженя, че и деца да имам“, обясни той малкият брой роли, които има в театъра.

 

Специален поздрав за Любен Чаталов отправиха деца от вокална група „Траяна глас“, които по време на пресконференцията изпълниха два от големите хитове на АBBА.

Любен Чаталов е сред любимите актьори на режисьора Анри Кулев,

който винаги му поверява роля във филмите си. Той беше сред присъстващите на пресконференцията и отправи специален поздрав към Любен Чаталов, като го определи като един от най-великите актьори на България.

Актьорът Любен Чаталов е роден на 24 февруари 1950 г. в София. През 1978 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Фотокредит: @The.Golden.Linden
Дебютът му е във филма „Бумеранг“ от 1979 г., но голямата му популярност идва с ролите му във филмите „Адаптация“ (1979),

„Игра на любов“ (1980), сериалът „Записки по българските въстания“ (1976 – 1980) „Голямото нощно къпане“ (1980), „Лавина“ (1982) и много други.

Любен Чаталов продължава да се снима активно, участва във филми като „Чичо Коледа“ (2021) и „Като за последно“ (2021). През дългогодишния си творчески път досега е бил на снимачната площадка за поредния филм или телевизионен сериал близо 200 пъти.

Актуално

Избрано за вас