MoMA чества 100 години от рождението на майстора Елсуърт Кели

MoMA, NY

MoMA чества 100 години от рождението на майстора Елсуърт Кели

MoMA, NY
Сподели

Музеят на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк чества 100-годишнината от рождението на художника абстракционист Елсуърт Кели.

През седемте десетилетия на своята кариера американският художник, скулптор и гравьор се посвещава на изучаването на линията, формата и цвета.

„Чувствам, че свободата на цветовете в пространството е много от това, което винаги ме е занимавало“,

казва творецът.

Скулптура за голяма стена 1967 – 1957 г. /MoMA

Един от най-известните музеи в света отбелязва годишнината с изложбата „A Centennial Celebration“. Тя е отворена до 11 юни и предоставя редкия шанс зрителят да види „Скулптура за голяма стена“, която Кели прави за фоайето на Транспортния център във Филаделфия през 1957 г.

Творбата представлява 65-метровата боядисана в алуминий стена. Произведението е мащабирано според място, на което бива поставено.

MoMA предлага и поглед зад кулисите на творческия процес на Кели и излага на показ скицници, които са изключително интересни.

Скицник / MoMA

Друга известна творба на Кели е серията „Чатъм“ – обърнати елипсовидни картини с човешки размери, всяка от които се състои от два съединени панела. Създадени са в старо театрално студио, а Кели говори, че се концентрира върху „пространството между картината и зрителя“, подчертавайки отношенията не само в рамките на творбата, но и извън нея.

Четете още:

Български антимафиоти намериха картина на Джаксън Полък за милиони

Не вярвай само на очите: кодираните послания в иконични картини

Къде е скрито кучето в шедьовър на ранния Пикасо

„Хвани ръка ми, татко“, Валерий Пощаров улавя в миг животи на бащи и синове

Актуално

Избрано за вас