Оркестърът на операта в Русе празнува 100-годишнината на „Дисни“ с турне във Великобритания

Оркестърът на операта в Русе празнува 100-годишнината на „Дисни“ с турне във Великобритания

Сподели

Оркестърът на Държавна опера – Русе ще обиколи знакови концертни зали във Великобритания с програма, създадена специално в чест на 100-годишнината на „Уолт Дисни“. Турнето започва в Глазгоу – на 31 май (сряда), следват арените на Лийдс, Ливърпул, Лондон, Манчестър, Бирмингам, Кардиф.

Финалът на обиколката е в Международния център в Борнмът на 8 юни

„Оркестърът на операта в Русе ще бъде първият инструментален състав, който премиерно ще представи новата „Дисни“-програма. Съставът е специално конструиран като класически голям холивудски оркестър“, обясни за БТА директорът на оперния театър Пламен Бейков.

Публиката ще сподели  уникално изживяване с легендарни филмови сцени, прожектирани на огромен екран, в комбинация с музиката на живо.

„Всеки един от солистите, които ще партнират с русенския оркестър,

има силна и впечатляваща артистична биография в жанровете на музиката и театъра.

Обявените участници в шоуто досега са Беси Ева, Чарли Бърн, Клив Септембър, Антон Зетерхолм, Роберта Валентини, Джорджина Хаген, Ричард-Салвадор Волф, Тобиас Йох и Масенгу Канинда“, каза Бейков.

Оркестърът на операта ще пресъздаде партитурите на известни песни от филми като „Цар Лъв“, „Аладин“, „Замръзналото кралство“, „Красавицата и звяра“, „Мери Попинз“, „Енканто“ и други. В програмата присъстват и акценти от световете на Pixar, Star Wars и Marvel.

„Германският диригент Вилхелм Кайтел е музикалният гарант за успешното провеждане на турнето.

Русенските музиканти активно репетират под негово ръководство

Той има обширен оперен репертоар, многобройни телевизионни и радио-регистрации, собствен лейбъл.“, споделя Бейков.

В последните творчески сезони артистичните предпочитания на Кайтел са насочени към форматите, към които принадлежи и концертното шоу Disney in Concert. В началото на годината, след предварителна опознавателна репетиция, маестро Кайтел остава силно впечатлен от потенциала на русенския оперен и симфоничен оркестър и лично избра творческото партньорство с Русенската опера.

 

Фотокредит откриваща снимка: Държавна опера-Русе

Актуално

Избрано за вас