Овцата Шон се завърна от епична мисия до Луната

Овцата Шон се завърна от епична мисия до Луната

Сподели

Овцата Шон се върна от Космоса. Веселият анимационен герой е отново във Великобритания, след като миналата година взе участие в епичната мисия на американската космическа агенция (НАСА) до Луната.

Модел на пластелиновия стоп-моушън анимационен герой от популярната на Острова поредица за Уолъс и Громит, бе изпратената в Космоса с екипажа на ракетата „Артемис 1”.

Питър Лорд, „бащата“ на Шон и съосновател на награденото с „Оскар“ студио Aardman Animations.
На борда на най-мощната действаща ракета в света

16-сантиметровата фигура на овцата Шон измина почти 1,5 милиона мили по време на лунното си пътешествие.

Фигурката с истински нашивки на астронавт се присъедини към екипажа като талисман на мисията за Европейската космическа агенция по програмата „Артемис“. Тя е продължение на програмата „Аполо“, с която на Луната стъпва първият човек.

Малко след завръщането си, Шон беше лично поздравен от ръководителя на космическото проучване д-р Дейвид Паркър. В сряда той посети Aardman студио в Бристол, където се произвеждат всички телевизионни програми и филми на Шон.

Шон по време на космическата мисия.
„Като първата овца, летяла до Луната и обратно, той има на какво да ни научи“,

обърна се д-р Паркър към овцата, която получи заслужена почивка във фермата. Той отбеляза амбицията, таланта и разнообразието, които Шон е показал, необходими за европейското изследване на Космоса.

Британското анимационно студио Aardman, създател на „Бягството на пилето“, „Пиратите! Банда неудачници“ и много други, получи сертификат от НАСА.

Целта на НАСА е да върне астронавтите на Луната през 2025 г., включително първата жена и първия цветнокож човек, които да стъпят на земния спътник.

„Мисля, че пътуването на Шон в Космоса е невероятен начин за ангажиране на обществеността и поглед към бъдещето“, коментира астрофизикът д-р Розмари Куган пред BBC News.

Тя ще се присъедини към корпуса на астронавтите на Европейската космическа станция и ще започне официално обучение следващия месец, за да последва стъпките на овцата Шон.

Това е огромна крачка за агнешкия род, но сега той се завърна-а-а-а-а. / Официален портрет на Шон за мисията.

Идеята анимационният герой наистина да бъде изстрелян в Космоса идва след филма „Овцата Шон: Фармагедон“ („Shaun the Sheep, Farmageddon“). Това се случва през 2019 г.

 


фотокредит: ESA/Aaardman-SJM Photography

Актуално

Избрано за вас