Театър под звездите във Варна: Гледаме „Тютюн“ и „Клетка за пеперуди“

Театър под звездите във Варна: Гледаме „Тютюн“ и „Клетка за пеперуди“

Сподели

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна ще представи в Летния театър два от хитовите си спектакли – комедията „Клетка за пеперуди“ и драмата „Тютюн“, която омагьосва със сценичната химия на Диана Димитрова и Калин Врачански.

На 29 юни от 21 ч, за пръв път на открита сцена, ще се играе „Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре,

отличена с награда „Варна“ тази година. Пиесата с оригинално заглавие „Клетка за луди“, написана през 1973 г., жъне небивал успех.

Следват постановки на множество световни сцени, адаптация за игрален филм, награди „Златен глобус“ и „Сезар“. Най-голяма популярност сюжетът придобива в американската филмова версия „Клетка за птици“ от 1996 г. с Робин Уилямс и Нейтън Лейн.

В „Клетка за пеперуди“ проф. Атанас Атанасов за втори път работи с варненската трупа след „Любовникът от ZanziБар“.

Той разпределя Симеон Лютаков и Стоян Радев в главните роли на колоритната гей двойка Жорж и Албин.

Единият е собственик на нощен клуб, а другият е звездата на вариететната програма в клуба.

Когато синът на Жорж обявява, че възнамерява да се ожени за дъщерята на консервативен политик, сблъсъкът между двата свята е неизбежен и поражда върволица от комични ситуации. Ексцентричността, диалозите, танците, пайетите и перата на сцената на моменти напомнят за героите на Алмодовар. А зрителите са запленени от брилянтния хумор и дълбочината на историята.

Смешното и абсурдното са преплетени със сериозните въпроси за предразсъдъците и правото на избор.

В шарената сценична бъркотия участват Станислав Кондов – номинация „Златен кукерикон“ 2023, Гергана Арнаудова, Веселина Михалкова, Даниела Викторова и др.

Драматичният шедьовър „Тютюн“, който постави зрителски рекорд в Летния театър на Варна миналата година, ще излезе за втори път на лятната сцена на 8 юли.

Литературният оригинал на Димитър Димов оживя за първи път на българска сцена през 2021 г.,

за да отбележи подобаващо стогодишнината на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Оттогава постановката на режисьора Бина Харалампиева и драматурга Юрий Дачев не спира да печели нови почитатели, прави второ национално турне и заслужено се нарежда сред театралните върхове на българската драма.

Фотокредит: Драматичен театър „Стоян Бъчваров“-Варна

Актуално

Избрано за вас