Тина Търнър – надежда, устойчивост, победа

Тина Търнър – надежда, устойчивост, победа

Сподели

Небесният оркестър има нов вокалист в лицето на Тина Търнър, първата черна Кралица на рок енд рола, която си отиде след дълго боледуване на 83. С този очакван след битка с рака и трансплантация на бъбрек трансфер

светът загуби много повече от чудовищен талант върху чифт съвършени крака

И икона, чиято кариера обхваща 6 десетилетия, продава над 200 милиона копия от албумите си и слага на нощното си шкафче 8 „Грами“.

Легенда, построила империя върху таланта и дефицита на любов. Снимка: AP

Търнър бе сред последните мохикани в шоубизнеса, които са изградили империя върху болката, беднотията и жестокия си дефицит на любов. Артист от аналоговата ера, в която Господ целува по челото едно изоставено момиченце от Нътбуш, Тенеси. Благославя го с песен.

Измъква го от плантацията за памук и го вкарва в местния бар, където барабанистът на шега му подава микрофона

Бендът е в почивка, след която светът няма да бъде същия. Защото Ана Мей Бълок запява и се ражда Тина. Жената, която научи Мик Джагър да танцува. Написа 4 биографични книги, вдъхнови номиниран за „Оскар“ филм и мюзкъл на Бродуей. И не напусна орбитата на човещината и смирението, за да излезе на бис с поредното прощално турне. Търнър владееше до съвършенство три неща.

Сцената. Надеждата. Лъвският отскок към бъдещето всеки път, щом те пратят в пропастта на предразсъдъците и клишетата

„Някои хора казват, че животът ми и изпълненията ми на живо… Благодарността и магията остават у публиката, дават й сила и трябва да се гордея с това.“, казва Тина в едноименния биографичен филм за HBO от 2021 г.“И аз съм. Но кога спираш да се гордееш? Как се покланяш плавно и просто си тръгваш?“.

Тина Търнър в дома си по време на снимките на документалния филм за живота й. Снимка: Sky

През 2019 г. Тина лети от Цюрих до Ню Йорк за премиерата на мюзикъла в нейна чест. Позира пред медиите под ръка със съпруга си Ервин Бах и приятелката си Опра Уинфри. Излиза на сцената изненадващо, за да поздрави актьорския каст, с което взривява залата.

Движи се бавно, взима стълбите с чужда помощ

През 2021 г., когато я въвеждат в Рокендрол залата на славата, тя пропуска церемонията. Неин посланик пред публиката е Анджела Басет, която изиграва образа й в What’s Love Got To Do With It. Филм, който й донесе номинация за „Оскар“ и привилегията да бъде сред близките на звездата.

Знаково за механизма на оцеляване на Тина е участието й на пресконференция на кино фестивала във Венеция през 1993 г. Седейки до Басет, тя признава пред журналистите, че не е гледала филма. „Дали искам да се връщам към агонията и целия апокалипсис от този период? Не. Това е период, който надскочих, израснах и искам да оставя зад гърба си.“, казва изпълнителката на Proud Merry.

Анджела Басет получи номинация за „Оскар“ за ролята на Тина в биографичния филм What’s Love Got To Do With It.

По същото време бестселър е и книгата й „Аз, Тина“. „Историята бе написана, за да сложа точка. За да не се налага повече да коментирам този въпрос. Не ми допада това постоянно напомняне за миналото. Никак не се радвам от факта, че непрекъснато ме връщате назад.“, директна бе пред репортерите Търнър.

Тина и Айк се срещат през 1957 г. Снимка: Getty/Michael Ochs Archives

Тя визира демон, от който отдавна си е тръгнала. Но просто не желае медиите да го реанимират с въпросите си, след като в продължение на четвърт век

Тина рестартира живота си от нулата

И удря тавана на лятното кино с успеха си като солов артист. Става въпрос за Айк Търнър.

Историята им е революционна за времето си. Тина е първата знаменитост, събрала смелостта да говори публично за целия ад, който е преживяла в капана на брака си. През 1981 г. тя дава интервю за сп. People, в което прави честна, брутална дисекция на 16-те години като сценичен партньор и съпруга на Айк Търнър.

Побоища, мания за контрол, изнасилвания при опит за неподчинение

Публични линчове със закачалка. Опит за самоубийство. Тина поглъща 50 сънотворни преди концерт и лекарите едва я спасяват.

Тина работи с Айк Търнър и неговия бенд в продължение на две десетилетия. Снимка: HBO

Тя съществува, не живее. Изкарва хиляди долари като част от „Айк и Тина Търнър“, но няма самостоятелен бюджет. Получава джобни. Няма приятели. Айк я държи на къс повод и на практика тя няма къде да отиде, освен у дома, на сцената с него или в студиото.

По ирония на съдбата насилникът я запознава с нейния спасител –

певица, която се включва в техните записи. Тя я запознава с учението на будизма. Постепенно Тина осъзнава, че се е отдалечила прекалено много от себе си. Че не бива да съжалява палача си. И че в тази връзка отдавна няма нищо човешко, което да я стопли, най-малкото любов.

Певицата отглежда четири момчета – двама сина на Айк Търнър от предишни връзки, общото им дете и първородният й син от саксофониста в бенда на Търнър. Снимка: HBO

Започва все по-често да му опонира в скандалите. Една вечер, след жесток сблъсък в колата на път за летището в Далас, те се прибират в хотела. Лицето на Тина е като разръфана боксова круша. Тя изчаква Айк да заспи и го напуска.

Пресича на сън магистралата до съседен хотел само с 36 цента в джоба

Спомня си единствено размазаните светлини на прелитащите камиони, които едва не я довършили. „Стигнах до хотела, обясних коя съм и казах, че ако ми дадат стая за тази вечер, на следващия ден ще им платя. Подслониха ме.  Един приятел ме откара до летището и отидох в Ел Ей, далеч от Айк. Той не можа да ме намери. Получи призовка за бракоразовдно дело.“, споделя Тина във филма на HBO.

Раздялата я оставя в задънена улица, без издръжка за нея и децата. Тина отглежда двама доведени сина на Айк, свое момче от саксофониста на групата им и общото им дете Айк Джуниър.

Успява да си извоюва само правата над името

И с помощта на Роджър Дейвис, мениджърът на Оливия Нютън Джон, започва рок експанзията си от Англия.

Именно там записва и What’s Love Got To Do With It, която е кавър на треторазредна британска група, бледи копия на ABBA. Дейвис усеща потенциала на песента в изпълнение на Тина.

Съветва я да я направи „своя“. Парчето е част от първият й солов албум Private Dancer и маркира галопът й по стълбицата на успеха. Изстрелва я под N 1 в Billboard и кара Америка да се влюби в нея.

Говорейки за любов… Тина я среща в лицето на Ервин Бах в апогея на славата си

Той е 16 години по-млад от нея и е шеф на германска звукозаписна компания. Посреща я на летището в Дюселдорф преди концерт. „Когато го видях, сърцето ми заби лудо. Беше среща на сродни души. Знаех го още преди да сме се запознали. Беше толкова млад и красив!“, споделя с възхищение Търнър.

Tина с голямата си любов Ървин Бах, за който се омъжва след 27 години съвместен живот. Снимка: DAVE BENETT/GETTY

Когато разбира, че най-голямата поп звезда в света си пада по него, Бах сваля гарда и откликва на поканата й да я придружи на турне в САЩ. „Чувствах се свободна жена и директно му заявих

„Като дойдеш, искам да правиш секс с мен!“.

А той ми отвърна с един шокиран поглед…Зачудих се какво толкова, това е само секс! Случвало ми се е често да получавам този поглед от хората, когато най-чистосърдечно призная какво очаквам от тях.“, спомня си с усмивка Тина. „Беше толкова спокоен, сигурен в това кой е, непретенциозен, лишен от его. От тогава сме неразделни. И се оженихме 27 години по-късно.“

Като будист Търнър вярва, че съдбата ще я срещне с нейния човек, когато го заслужи. И това действително се случва. След семейния ад с Айк и поредица от апокалиптични връзки, които разбиват сърцето й, тя запазва вярата.

Повтаря си, че фабриката за щастие е в главата й

Знае го и не озлобява след поредната затръшната врата от мъж.

Липсата на любов я преследва от раждането й. „Бях нежелано дете. Когато баща ми ни напусна, на следващия ден майка ми си тръгна след него. Тогава разбрах колко съм я обичала, защото я мразех адски много за това, че ни изостави. Вярвах, че ще се върне за нас със сестра ми, но никога не го направи. Израснахме при братовчедите си и бързо се наложи да започна работа и да порастна.“, разказва Търнър.

Майка й се връща в живота й, когато става супер успешна певица

 „Въпреки целия ми успех и фактът, че й купих къща, тя все още не обича да бъде около мен. Но аз се преструвах, че е така.“, признава звездата.

Лъв, секссимвол, природна сила на сцената – Тина Търнър! Снимка: Sky

Будизмът е тънката нишка, която я кара да преоткрива силата си всеки ден. С мантрите на учението Тина открива, че може да премине с високо вдигната глава и през най-ужасяващата ситуация. И сама започва да изгражда животът, който иска и заслужава. „Щастието зависи само от теб.

Никой друг не може да те направи щастлив

И истинското щастие никога не може да просъществува за сметка на чуждото нещастие.“, казва в интервю за Today звездата. „Ако искате да сте щастливи, бъдете по-емпатични. Кажете мила дума на приятел или непознат след тежък ден. Включете се в благотворителност. Съчувствието към другите върви ръка за ръка с ръста на личното ни щастие.“

Думите, с които описва живота си Тина Търнър? Надежда. Устойчивост. Победа.

Актуално

Избрано за вас