Графа и Любо Киров със „Златно перо“

Графа и Любо Киров със „Златно перо“

Сподели

Станаха известни тазгодишните носители на престижното отличие „Златно перо“, което „Кантус Фирмус“ ще връчи за 28-ми път.

Церемонията по награждаването ще се случи на тъжествен концерт в навечерието на празника на славянската писменост и култура.

Общо 24 са личностите, които получават „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство.

24-ият носител на отличието предстои да бъде определен от слушателите на Radio Classic A.

След като отнесе вкъщи първия си „Икар“, един от най-успешните поп изпълнители, Любо Киров ще прибави към колекцията и наградата „Златно перо“.

Любо Киров: Човек трябва да проявява сила и характер в изкуството, за да бъде чут

Другият голям хитмейкър от родната сцена – Владимир Ампов-Графа, който се готви да напълни националния стадион през септември, е сред отличените.

Графа и Димитър Бербатов – братя по кауза

В листа с отличените присъстват имената на актьори, писатели, художници.

Отличието ще бъде връчено на диригента на Гвардейския представителен духов оркестър подполковник Ради Радев. Следват режисьорът Павел Павлов, поетът и текстописец Александър Петров, музикантката Лея Петрова.

Примабалерината и художествен ръководител на балета към на Софийската опера и балет Марта Петкова също е сред тазгодишните носители на отличието.

Актьорът и музикант Владимир Михайлов, актьор и музикант, режисьорът Станислав Тодоров – Роги, творецът Венцислав Занков и колегата му Румен Гашаров – също.

„Златно перо“ ще получат още продуцентът Евтим Милошев, актьорът и ТВ водещ Александър Кадиев, художникът Иван Димов, актьорът Владимир Люцканов и драматургът Александър Секулов.

И накрая, но не по-важност, писателките и журналисти Мария Касимова – Моасе и Силвия Недкова, както и музикалният педагог Антонина Бонева оформят формацията на бележитите българи тази година.

„Златно перо“ се присъжда още на Държавна опера – Пловдив и фестивал Opera Open. Както и на Плевенската филхармония, на предаването на обществената телевизия „Линия Култура“ и на БТА.

Водещи на церемонията в държавния музикален театър „Стефан Македонски“ ще са телевизионният водещ Костадин Филипов и оперната певица Гергана Николаева.

Фотокредит водеща снимка: Disco.bg

Актуално

Избрано за вас