Деян Донков участва в модно ревю във Видин, целящо да постигне рекорд на Гинес

Деян Донков участва в модно ревю във Видин, целящо да постигне рекорд на Гинес

Сподели

Модно ревю с опит за рекорд на Гинес ще се състои във Видин на 9-и септември. Това сподели дизайнерът и автор на проекта Вяра Бориславова пред БТА. „Рекорди за модни дефилета има много, при нас различното е, че правим ревю по поречието на река, затова го нарекохме „Срещу течението“, поясни още тя.

Дефилето започва от Речна гара във Видин и ще продължи до средновековната крепост „Баба Вида“. Дължината на „модния подиум“ е 1,5 км, по него ще дефилират 100 манекенки. Сценарист и режисьор на проявата ще бъде проф. д-р Александър Илиев.

Вяра Бориславова / Фото кредит: Евгений Милов

„От много отдавна имам идея за голямо и грандиозно събитие. Аз съм родена и отраснала във Видин и виждайки тази дига ежедневно, тя ми прилича на подиум“, разказа за идеята на събитието дизайнерката. Нейната мечта е след това дефиле

подобна проява да се организира всяка година

и Видин да се превърне в столица на модата с гостуващи дизайнери.

„С това ревю искам да кажа много неща – човек не трябва да се носи по течението, ако имаш вътрешен порив, трябва да се бориш с него и досущ като рибките да намериш своята посока“, каза за посланието на събитието Бориславова.

Вяра се влюбва в модата още в детските си години. „Имахме домашна шевна машина вкъщи и когато бях малка, един ден реших да седна и да си ушия нещо, без да питам никого. Счупих я, омотах конците и когато баба ми разбра, ми показа как се шият елементарни неща. Така се запалих и започнах да разшивам стари дрехи в гардероба, за да видя как са зашити и после отново ги зашивах“.

Тя не е учила мода, завършила е бизнес и финанси, а после и сценография в Нов български университет.

В събитието ще участват младата певица Деница Петрова – DeВЯРА, оркестър „Симфониета“ – Видин, актьорът Деян Донков и Яна Руйчева-Захариева, един от най-успелите български модели зад граница с корица на испанското издание на сп. „Vogue“. Около крепостта „Баба Вида“ ще бъдат обособени щандове на спонсори. Ще има още кътове за снимки, шатри с продажби на ръчно изработени стоки, зона за храна и детска зона.

На следващия ден ще се организира благотворителен търг, на който ще се продадат част от роклите. „Целта е със събраните средства да направим пространство във Видин, което да е свързано с модата, да има шевни машини, маси за кроене, платове“, обясни още Бориславова. Главен лектор и гостуващ преподавател по мода и бизнес развитие в новооткрития център ще е самата тя.

Фото кредит откриваща снимка: БНТ

Актуално

Избрано за вас