Започнаха репетициите на „Коварство и любов“ в Народния театър

Започнаха репетициите на „Коварство и любов“ в Народния театър

Сподели

Днес, на 1 септември, беше дадено началото на репетициите на постановката „Коварство и любов“ oт Фридрих Шилер, режисирана от доайена на театралните режисьори – Асен Шопов, който е и сценограф на спектакъла. Премиерата ще бъде на 11 и 12 ноември на Голяма сцена.

В постановката участват Валентин Ганев, който е и асистент-режисьор, Павел Иванов, Евгени Будинов, Александра Василева, Владислава Николова, Веселин Мезеклиев, Аня Пенчева, Любомир Петкашев, Жаклин Даскалова, Христо Чешмеджиев. Част от звездния актьорски състав е и неповторимият Христо Шопов.

Драматург на спектакъла е д-р Светлана Панчева, музиката е на Слав Бистрев, а автор на костюмите е Цвета Маринова.

Асен Шопов е роден в Брестовица, Пловдивско през 1933 г. През 1956 г. завършва актьорско майсторство, а през 1962 г. – режисура при проф. Моис Бениеш във ВИТИЗ. Режисьор е на повече от 150 спектакъла, носител на редица награди, сред които „Икар“ и „Аскеер“ за цялостно творчество.

През 2013 г. е отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ (първа степен) за големи заслуги в областта на културата и изкуството.

Освен „Коварство и любов“, през новия театрален сезон ще видим още „Хага“, която режисьорът Галин Стоев ще представи на българската публика. Световноизвестните режисьори Оскарас Коршуновас и Тимофей Кулябин също проведоха срещи с актьори и други представители на Народния театър през юли. Двамата предстои да представят два спектакъла на Голямата сцена на Народния театър. Текстовете, които ще бъдат поставени на първата ни сцена, вече са избрани, а премиерите ще бъдат през сезон 2024/2025. За Оскарас Коршуновас това ще бъде първи спектакъл, създаден в България с български актьори. Тимофей Кулябин вече е работил с актьори от трупата на Народния театър – при реализацията на спектакъла „Нора“ по Хенрик Ибсен.

Фото кредит откриваща снимка: Народен театър

Актуално

Избрано за вас