Дигитални скулптори – изкуството на бъдещето на Максим Жестков

Снимка: dezeen.com

Дигитални скулптори – изкуството на бъдещето на Максим Жестков

Снимка: dezeen.com
Сподели

Максим Жестков създава дигитални движещи се скулптори чрез алгоритми от физиката. Инсталациите му всъщност обединяват изкуството и съвременните технолигии. Творчеството му се намира в една от най-големите арт галерии и платформи W1 Curates.

Серия от алгоритми, базирани на законите на физиката,

са използвани за създаването на движещите се дигитиални скулптори. Творбата оживява с помощта на поредица от алгоритми, базирани на принципите на физиката. Скулпторите на Жестков е вид компютърна симулация, съставена от милиони сферични частици, които се движат и сблъскват помежду си, създавайки цифрови „скулптури на движението“. Те се прожектират на екрани, които обгръщат стените на галерията, както отвън, така и отвътре. Цялата фасадата на W1 Curates е покрита с три етажа екрани.

Всичко зависи от законите на физиката. И почти винаги резултатът е неочакван.

Понякога и създателят не може да предвиди защо процесите протичат по този начин. Да се наруши малък детайл, означава заплаха да се разруши целия алгоритъм.

Прекарахме половин година с десет души, които работеха всеки ден по проекта. Едно от предизвикателствата е, че винаги натискаме хардуера си до краен предел. Използвахме 100 най-съвременни видеокарти. Отне ни един месец, за да визуализираме.

Ето какво казва самият Максим Жестков за процеса:

„Симулациите ни са скулптури в сиви тонове. Работим без цвят, защото това е като да рисуваш с молив, преди да работиш върху картина – цветът може да промени възприятието на формата. Това е прекрасен начин на работа, защото не можеш да предвидиш какво ще получиш като краен резултат. Една грешка може да породи вълна от грешки. Вие сте само отчасти творец. Другият творец редом до вас е физиката.“

Творбата изобразява маса от цветни частици, които сякаш се движат на вълни. Движенията на всяка частица имат верижен ефект върху останалите, като нарушават и променят формата на произведението.

Дори най-малката промяна в симулацията може да доведе до промени в останалата част от системата.

Непредсказуемостта на работата със симулации и алгоритми е процес, който художникът сравнява със създаването на театър „Намираш прекрасни актьори, поставяш светлините и създаваш всичко около тази пиеса, а след това казваш начало“. (М.Жестков)

Работата на Жестков има за цел да обедини архитектура, скулптура, цвят, движение и звук. Той изследва връзката между цифровата и физическата среда. „Вълни“ е първата самостоятелна изложба на художника. Но преди това негови творби са били представяни в изложбата на изкуството на Венецианското биенале през 2022 г. и в ArtBasel Miami.

 

Актуално

Избрано за вас