Френското кино се завръща на фестивала в Ангулем

Френското кино се завръща на фестивала в Ангулем

Сподели

16-ото издание на фестивала на франкофонското кино в Ангулем стартира утре с куп звезди, комедии и преобладаващи филми, режисирани от жени, предаде Франс прес. От 11-те филма в конкурсната програма, които ще бъдат представени пред публика до неделя, 8 са френски, а 7 са режисирани от жени, пише БТА.

„Не сме правили никакви предварителни сметки. Избрахме филмите, които смятаме за най-добри“, казват организаторите на проявата.

Сред тях са новата комедия „Айрис и мъжете“ на режисьорката Каролин Винял с Лор Калами и „Годеницата на поета“ на Йоланд Моро.

Програмата включва и 4 филма, представени на кинофестивала в Кан

през май, сред които „Време да обичаш“ на Кател Килевере и „Розали“ на Стефани ди Густо.

„Има мост с Кан, но ние искаме да останем фестивал, който е извън утъпканите пътища“, казват организаторите, припомняйки, че в Ангулем е представен „Недосегаемите“ – един от най-големите успехи на френското кино.

Като цяло тазгодишното издание на фестивала „е много женствено, с ярки героини и много комедии.

В същия тон е и журито, председателствано от Летисия Каста, в състава на което има шест жени от общо деветима членове. Сред тях са френско-тунизийската режисьорка Каутер бен Ханя и френско-алжирската певица Суад Маси.

В Ангулем няма червен килим и атмосферата не е толкова бляскава, колкото в Кан. Въпреки това звездите са на линия и тази година ще видим Диане Крюгер, Лора КаламиБенжамен Биоле и др.

Тази година има много малко филми от Африка.

Канада, от друга страна, ще бъде добре представена с комедията „Бунгало“

Швейцария ще бъде във фокуса на кинофестивала с прожекцията на няколко филма, сред които „Саламандър“ (1971) на Ален Танер.

Миналогодишното издание на фестивала в Ангулем привлече 52 000 зрители. Тази цифра би трябвало да бъде надхвърлена според организаторите, които прогнозират, че „всички киносалони ще бъдат пълни“.

Актуално

Избрано за вас