Посоли ме – хубава съм!

Посоли ме – хубава съм!

Сподели
Пет начина да използвате солта в ритуалите си за разкрасяване

Всички познаваме солта като основна подправка в кухнята. Превишаването на препоръчителната й доза в менюто ви на ежедневна база може да ви навреди здравословно, но когато говорим за козметично приложение, изразът „Да пресолиш манджата“ може да разгърне целия си потенциал върху тялото ни. Оказва се, че ако се „осолим“ по изпитана от дерматолозите схема, можем да се чувстваме значително по-добре в кожата си.

Предлагаме ви 5 начина за използване на морската сол в ритуали за разкрасяване.

Скраб за тяло

Солта е естествен ексфолиант, който излющва мъртвия слой на епидермиса. В нея има и минерали, които омекотяват кожата и възстановяват хидратацията.

Смесете една четвърт чаша сол и половин чаша зехтин. Може да добавите и 10 капки от любимото си етерично масло. Имайте предвид, че някои масла, като лавандуловото, могат да раздразнят определен тип кожа, затова се придържайте към аромат, който сте опитвали преди. Нанесете под душа с мека кърпа или разтрийте с дланите си, като търкате кожата с кръгови движения.

Релаксираща солна вана

Солта абсорбира мръсотията, замърсяванията и токсините. Почиства порите на кожата в дълбочина. Съдържанието на минерали в солта спомага за възстановяване на защитната бариера на кожата и й помага да задържа хидратацията.

Добавете една трета чаша сол във вана, пълна с топла вода. Разбъркайте, докато се разтвори солта. Постойте 15 до 30 минути.

Лечение против пърхот 

Солта помага за отстраняване на съществуващите люспи на скалпа, като същевременно стимулира кръвообращението на кожата на главата. Тя също така абсорбира излишната мазнина и влага, за да предотврати растежа на гъбичките и да потисне корена на пърхота.

Разделете косата си на няколко части и поръсете една-две чаени лъжички сол върху скалпа. С мокри пръсти масажирайте нежно и старателно скалпа си в продължение на 10-15 минути. После измийте и подхранете косата си с любимите си продукти. Резултатите ще бъдат незабавни.

Успокойте очите

Успокойте подпухналите очи и абсорбирайте излишната течност с противовъзпалителните свойства на солта.

Опитайте: Смесете една чаена лъжичка сол в две чаши топла вода, докато солта се разтвори. Разделете памучен кръг на две, след което го накиснете в разтвора и го поставете около очите си.

Тоник за лице 

Премахнете излишното омазняване и предотвратете появата на акне с антибактериалните свойства на солта.

Смесете една чаша топла вода с една супена лъжица морска сол и щипка сол, докато двете се разтворят. Нанесете върху кожата с помощта на памучен тампон.

Снимки: iStock, Shutterstock

Актуално

Избрано за вас