Забавно с децата през уикенда: мисия възможна

Забавно с децата през уикенда: мисия възможна

Сподели
„Фортисимо Фамилия“ кани на „Ромео и жулиета“, гледаме „Магазинче за ноти“ с музиката на Димо от P.I.F.

 

Забавно с децата през уикенда – мисия възможна! Забравете за кънки или кино в мола. Упражнение, което само от паркинга до крайната ви дестинация с децата обикновено ви струва поне 20 лв за лакомства и други екстри. Предлагаме ви няколко алтернативи за добро прекарване извън матрицата на семейното гости, където най-творческото преживяване за родителите е да пийнат с приятели. А за децата – да захапят дистанционното, или таблета.

Шарени сапунени балони
Представяне на книга, Столична библиотека, 18.02./ 11 ч

Защо магарето не яде коледен сладкиш? Защо тролеите са вечено сърдити? Това са само част от въпросите в книжката на Иванка Могилска „Шарени сапунени балони“. Тя измисля всяка от историите като храна за любопитството и терапия за тревогите на своя малък син. Това са приказки за всекидневните чудеса, които впечатляват децата и които възрастните често не забелязват.

Представянето на „Шарени сапунени балони“ е в детския център на Столична библиотека, където освен с усмивка със сигурност ще ви посрещнат и с нещо за оцветяване.

Концерт за бебоци
Софийска опера и балет, 18.02./11 ч

През последните години Софийската опера отваря врати за необичайно малка публика – от 1 до 3-годишна възраст. По същество „Концерт за бебоци“ е забавна и изкллючително уютна среща с класическата музика и балетното изкуство. Солистите изпълняват арии с апломба на аниматори, а музикални педагози разясняват под формата на приказка що е то флейта, обой, пиано, цигулка… И всичко това се случва върху възглавници  директно на пода, в специално обособена за малчуганите зала.

Работилница за мартеници от жива вълна
Пространство за учене „Пътеки“, 18.02./11 ч

„Пътеки“  не е само пространство за учене. В уютната къща на столичната ул. „Оборище“ работи сърцат екип, който с ежедневни усилия и грижа пише своя наръчник за щастливо детство. Правят го и чрез различни форми на изкуството през уикенда. Тази събота посрещат в аванс Баба Марта с работилница за мартеници от жива вълна с техниката иглонабиване. Да тествате сръчността си с прежда би било добър вариант  и за семеен тийм билдинг, но местата са ограничени. Съветваме ви да се запишете още сега на телефона тук, или на място. Важно – по-малките творци ще имат нужда от поотраснал асистент с цел безопасност.

„Червената шапчица“
Театър „Възраждане“, 18.02./11 ч

Приказката на Шарл Перо няма нужда от представяне. Интересното тук е, че посланието за доброто и цената на доверието е изиграно от акьори, не от кукли. Говорим за добре познати лица от малкия екран като Роберт Янакиев („Вина“, „Под прикритие“) и Свежен Младенов („Лъжите в нас“, „Откраднат живот“). В този смисъл освен за децата, спектакълът ще бъде забавление и за майките. Представлението се играе два пъти, веднъж в 11:00 и отново в 12:30.

Рисуване за деца
Flo Art Center, 18.02. от 15 ч/ 19.02. от 11.30 ч

Работилници по грънчарство, рисуване с пръсти и щамповане на тениски по мотиви от въображението на автора са част от събитията за мъници в столичния Flo Art Center. Този уикенд всички кандидат-художници между 5 и 14 години са добре дошли да се развихрят зад белия лист. Работи се с акрилни бои, ще се демонстрират цял куп техники, и цялото приключение трае 90 минути. Мястото си може да резервирате чрез лично съобщение и по телефон.

„Магазинче за ноти“
Куклен театър, Дом на културата Красно село, 18.02. / 18.30 ч

„Магазинче за ноти“ е един от най-симпатичните спектакли на режисьорката Мария Банова и нейния скъп приятел и състудент Димо Стоянов. Фронтменът на група P.I.F. си отиде преди две години, но музиката му за куклен театър и хипнотичният му глас на разказвач продължават да звучат в спектаклите на Банова.

„Магазинче за ноти“ разказва по увлекателен начин историята на инструментите и палавите ноти. Сценарият е дело на Здрава Каменова, която масовата публика вече познава предимно като стендъп комик и от сериали като „Откраднат живот“.

„Бременските музиканти“
Младежки театър Николай Бинев, 19.02./11 ч

Историята на „Бременските музиканти“ по приказката на Братя Грим е позната от баба до бебе. Магаре, Куче, Котка и Петел решават да опитат късмета си като изпълнители в Бремен, след като са изгонени от своите стопани. Носят се буквално като песен, докато на пътя им не се изпречват двама опасни и страшни разбойници. А къде и какво е Бремен, ще разберете на финала на спектакъла.

„Ян Бибиян и дяволчето Фют“
Театър Възраждане, 19.02./ 11 ч

Във всеки един от нас се крие един малко дяволче, което много често иска да излезе. Само от нас зависи дали ще му позволим това. Едно от най-емблематичните детски произведения в българската литература ще пренесе публиката в приказния свят на палаво момче, приело дружбата с дяволчето Фют, с което се впускат в извършването на невъобразими пакости. Попаднал в долния свят, малкият Ян Бибиян осъзнава, че е жертва на пъклен заговор и именно на него е отредено да влезе в схватка със силите на омагьосаното царство.

„Снежанка и седемте джуджета“
Мюзикъл, Музикален театър, 19.02./ 17 ч.

Столичният Музикален театър кани малки и големи на мюзикъл по приказката на Братя Грим. Сред вълшебните декори и със завладяващата музика на композитора Атанас Косев децата ще проследят перипетиите на Снежанка, която злата царица-мащеха прогонва от двореца. На помощ идват Добрият Ловец и чаровните джуджета, всяко от които има свое име и характер – Професорът, Смешко, Любопитко, Кихльо, Всезнайко, Мърморко и Малчуганът.

„Ромео и Жулиета“,
 Зала „България“, 19 февруари/ 18 ч.  

„Фортисимо фамилия“ имат дълга традиция в спектаклите, с които приобщават най-малките към магията на класическата музика.  Тази неделя канят малки и големи да се потопят в една от най-знаковите любовни истории на всички времена.
Шекспировата пиеса  намира своето музикално отражение в творби на велики композитори като Сергей Прокофиев, Пьотр Илич Чайковски, Хектор Берлиоз, Шар Гуно и Нино Рота. Слушаме техните интерпретации на съдбата на двамата млади влюбени в изпълнение на актьорите Дарин Ангелов и Радина Боршош и гласовете на Йоана Кадийска и Рафи Бохосян. Концертът е подходящ за деца над 9-годишна възраст

 

Актуално

Избрано за вас